Chleb na zakwasie z morelami i orzechami włoskimi

niedziela, 4 września 2016

Chleb na zakwasie z morelami i orzechami włoskimi

Totalnie wkręcona w pieczenie chleba, upiekłam kolejny bochen na zakwasie - chleb na zakwasie z morelami i orzechami włoskimi. Wymaga on trochę większego nakładu pracy, ale warto. Poza zaczynem, do chleba dodaje się także tangzhong, który powstaje przez zaparzenie mąki wodą. Co daje ta metoda? Chleb pozostaje dłużej świeży i puszysty.
Przyznam, że zdecydowanie bardziej wolę chleby bardziej lekkie, z większymi dziurami - jak chleb z jabłkami i borówkami, chleb Norwich czy chleb wiejski jasny, ale ten bochen dzięki dodatkom też smakuje wyśmienicie.
Przepis na niego znalazłam na facebookowiej grupie Perfect sourdough dla zakwasowych zapaleńców, która sprawia, że z każdym kolejnym dodanym przez jej członka zdjęciem swojego wypieku, mam ochotę biec do kuchni i piec.

Chleb na zakwasie z morelami i orzechami włoskimi

Chleb na zakwasie z morelami i orzechami włoskimi - składniki na 1 bochenek

150 g aktywnego zakwasu
400 g mąki chlebowej
175 g wody
10 g oli
2 łyżki oliwy z oliwek

60 g suszonych moreli
40 g orzechów włoskich

Składniki na tangzhong:
170 g wody
35 g mąki pszennej jasnej

Zaczynamy od przygotowania
tangzhong - w garnuszku umieszczamy wodę z mąką i mieszając rózgą, podgrzewamy, aż masa osiągnie temperaturę 65 stopni i przypominać będzie gęsty kisiel. Odstawiamy do wystudzenia.

Wystudzony tangzhong umieszczamy w misce razem z zakwasem, mąką i wodą i chwilę wyrabiamy ciasto - tylko do połączenia składników. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2.5 godziny do autolizy. 
Chleb na zakwasie z morelami i orzechami włoskimi
Po tym czasie dodajemy oliwę i bakalie i wyrabiamy ciasto. Po 3 minutach dodajemy też zól i wyrabiamy ciasto przez kolejne 5 minut. Ciasto chlebowe przekładamy do wysmarowanej olejem miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania na 3 godziny, składając ciasto w połowie rośnięcia.

Po tym czasie ciasto wykładamy na blat, wyrabiamy delikatnie i formujemy okrągły bochenek. Przekładamy chleb do koszyka rozrostowego, koszyk umieszczamy w torebce foliowej i chowamy do lodówki na 10 godzin do wyrastania.

Piekarnik z garnkiem żeliwnym w środku rozgrzewamy do temperatury 250 stopni. Do gorącego garnka wkładamy chleb, nacinamy, przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 25 minut, po tym czasie dopiekamy już bez pokrywki w temperaturze 210 stopni około 20 minut.


1 komentarz

  1. Piękny. Poleciałam do FB i grupy o zakwasie na skrzydłach. Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!