Naleśniki z mąki żytniej

czwartek, 6 października 2016

Naleśniki z mąki żytniej

Jeśli znudziły Wam się klasyczne naleśniki, wypróbujcie naleśniki z mąki żytniej! Jakiś czas temu robiłam naleśniki gryczane, teraz przyszedł czas na wykorzystanie do ciasta mąki żytniej. I wiecie co? Jest pysznie!W porównaniu z naleśnikami gryczanymi, te naleśniki z mąką żytnią są bardziej treściwe, bardziej "mięsiste". Porównując je do zwykłych pszennych naleśników, te są bardziej wyraziste w smaku, bardziej sprawdzą się z wytrawnymi, charakternymi nadzieniami. Ja podałam je z twarożkiem i cynamonowo-rumowymi karmelizowanymi śliwkami i wyszło idealnie, wszystkie elementy świetnie się ze sobą komponowały.
Naleśniki z mąki żytniej potrzebują dużo więcej płynu niż te klasyczne z mąki pszennej, bo ciasto jest dość gęste i ciężko rozprowadzić je na patelni, by uzyskać cienkiego, sprężystego naleśnika. Dlatego niech Was nie zdziwi proporcja mąki do płynu.
Naleśniki z mąki żytniej

Naleśniki z mąki żytniej - składniki na około 15 naleśników

130 g mąki żytniej jasnej
325 ml mleka
210 ml wody
2 jajka
2 łyżki oleju

Wszystkie składniki miksujemy razem w wysokim kubku.

Smażymy na patelni do naleśników po około minutę z każdej strony.
Naleśniki z mąki żytniej
Naleśniki z mąki żytniej podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie były z twarożkiem i karmelizowanymi śliwkami z rumem i cynamonem.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!