Jak dla mnie to ciastka idealne. Nie tylko dlatego, że są zdrowe. Nie potrzeba wiele cukru, można pokusić się o dosypanie cynamonu, który doda korzennego aromatu. Oczywiście jeśli chcecie zrobić je jeszcze bardziej dietetyczne, zamiast czekolady wsypcie pestki dyni lub słonecznika albo ulubione bakalie. Nie będę ukrywać - te razowe ciastka z czekoladą i cukinią na stałe zagoszczą na liście ulubionych przepisów.
Przepis znalazłam tu.
Razowe ciastka z czekoladą - składniki na około 17 ciastek
170 g mąki pszennej razowej100 g płatków owsianych
łyżeczka proszku do pieczenia
130 g cukinii
3 łyżeczki oleju kokosowego- najlepiej nie roztopionego a miękkiego
40 g wody z ciecierzycy
50 g cukru
45 g gorzkiej czekolady
Cukinię ścieramy na małych oczkach tarki.
Suche składniki - mąkę, płatki mieszamy, proszek do pieczenia i cukier wsypujemy do misy miksera. Dodajemy cukinię i olej kokosowy, zaczynamy miksować płaskim mieszadłem. Cały czas miksując, wlewamy zalewę z cieciorki i wsypujemy posiekaną czekoladę.
Składniki miksujemy tylko tyle, by składniki połączyły się i powstało zwarte ciasto. Formujemy kulki wielkości piłki golfowej i rozpłaszczamy je dłonią. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem lub matą silikonową.
Razowe ciastka z czekoladą i cukinią pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 15-18 minut, studzimy na kratce.
woda z cieciorki? rzeczywiście zakręcony przepis - pozytywnie zakręcony :)
OdpowiedzUsuń