Jeśli nie przepadacie za orzechami laskowymi, wykorzystajcie inne orzechy - włoskie, migdały, nerkowce albo pekany. Wszystkie sprawdzą się doskonale!
Czekoladowe ciastka bez mąki - składniki na 16 ciastek
250 g orzechów laskowych1 łyżeczka oleju kokosowego
szczypta soli
55 g cukru
40 g kakao
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
85 g czekolady
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i na blachę wsypujemy orzechy. Pieczemy około 8 minut, by skórka zbrązowiła się i zaczęła odchodzić od orzechów. Jeszcze ciepłe wsypujemy na bawełnianą ściereczkę, przykrywamy i pocieramy, by skórka odeszła, w razie potrzeby zdejmujemy ją palcami.
Orzechy przekładamy do malaksera i miksujemy kilka minut, by powstało masło orzechowe - powinno być ono dość gładkie i lejące, powinno zmienić strukturę na płynną.
Do masła orzechowego dodajemy olej kokosowy, cukier kakao, jajka, żółtko i proszek do pieczenia i łączymy wszystko, by powstała jednolita masa.
Czekoladę siekamy, dodajemy ją do ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą i rozpłaszczamy dłonią.
Czekoladowe ciastka bez mąki pieczemy przez 10 minut w temperaturze 175 stopni. Zostawiamy na blaszce do wystudzenia.
Cudne te twoje ciasta Marta
OdpowiedzUsuńZrobię je na 1000% bombowe!!!
OdpowiedzUsuń