Czekoladowe ciastka bez mąki

niedziela, 9 października 2016

Czekoladowe ciastka bez mąki

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, co będzie proste i szybkie, a do przygotowania tego zabrudzicie tylko blender, upieczcie ze mną czekoladowe ciastka bez mąki. Głównym składnikiem ciastek jest czekolada i orzechy laskowe. Zazwyczaj występują one jako zastępnik mąki zmielone na proszek, jednak w tym przepisie w rozdrabnianie ich wkładamy więcej mocy, aż powstanie masło orzechowe (swoją drogą bardzo pyszne, ale nie wyjadajcie go, bo potrzebne jest do ciastek). Potem wystarczy dodać i zmiksować resztę składników, uturlać kulki i do piekarnika!
Jeśli nie przepadacie za orzechami laskowymi, wykorzystajcie inne orzechy - włoskie, migdały, nerkowce albo pekany. Wszystkie sprawdzą się doskonale!
Czekoladowe ciastka bez mąki

Czekoladowe ciastka bez mąki - składniki na 16 ciastek

250 g orzechów laskowych
1 łyżeczka oleju kokosowego
szczypta soli
55 g cukru
40 g kakao
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
85 g czekolady

Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i na blachę wsypujemy orzechy. Pieczemy około 8 minut, by skórka zbrązowiła się i zaczęła odchodzić od orzechów. Jeszcze ciepłe wsypujemy na bawełnianą ściereczkę, przykrywamy i pocieramy, by skórka odeszła, w razie potrzeby zdejmujemy ją palcami.
Czekoladowe ciastka bez mąki
Orzechy przekładamy do malaksera i miksujemy kilka minut, by powstało masło orzechowe - powinno być ono dość gładkie i lejące, powinno zmienić strukturę na płynną.

Do masła orzechowego dodajemy olej kokosowy, cukier kakao, jajka, żółtko i proszek do pieczenia i łączymy wszystko, by powstała jednolita masa.
Czekoladowe ciastka bez mąki
Czekoladę siekamy, dodajemy ją do ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą i rozpłaszczamy dłonią.
  
Czekoladowe ciastka bez mąki pieczemy przez 10 minut w temperaturze 175 stopni. Zostawiamy na blaszce do wystudzenia.

2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!