Makaron z dynią i pieczarkami

czwartek, 20 października 2016

Makaron z dynią i pieczarkami

Sezon na dynię trwa w najlepsze, ja co tydzień kupuję sobie kolejny okaz do zjedzenia, a to dopiero drugi w tym roku dyniowy przepis. Zatem przepisem na makaron z dynią i pieczarkami witam oficjalnie jesień na blogu. 
Szybkie to danie, bo kiedy dynia się piecze, my przygotowujemy resztę, potem tylko wszystko mieszamy na patelni i gotowe. Fajnie łączą się tu tez smaki i struktury - słodka dynia, pikantny sambal oelek i przełamujący całość szpinak, chrupiące pestki słonecznika i mięsiste pieczarki. Bardzo lubię jesienią takie potrawy - jest prosto, rozgrzewająco, kolorowo i sycąco.
Makaron z dynią i pieczarkami

Makaron z dynią i pieczarkami - składniki na 3 porcje

3 porcje makaronu spaghetti
500 g oczyszczonej dyni piżmowej bez skórki
200 g pieczarek
100 g szpinaku
1 łyżka sambal oelek
2 łyżki pestek słonecznika 
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
sos sojowy
gałka muszkatołowa
1 łyżka masła
olej

Dynię kroimy w kostkę, przekładamy na blachę od piekarnika, polewamy łyżeczką oleju, mieszamy, by tłuszcz pokrył dynię. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut - dynia powinna być miękka, ale nie rozpadająca się.

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy posiekaną drobno cebulkę, dodajemy posiekany czosnek i smażymy kolejną minutę. Wrzucamy na patelnię masło, a kiedy się rozpuści dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Smażymy na dużym ogniu, przez około 5 minut, by zezłociły się i puściły trochę płynu.
Makaron z dynią i pieczarkami
W międzyczasie gotujemy makaron, zostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania.

Dorzucamy upieczoną dynię, mieszamy i doprawiamy do smaku sosem sojowym i gałką, wrzucamy tez łyżkę sambalu. Na patelnię dodajemy szpinak i mieszamy, by połączył się z resztą składników.
Makaron z dynią i pieczarkami
Na koniec dodajemy makaron, wlewamy też wodę z gotowania makaronu i mieszamy. Chwilę trzymamy na ogniu, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.

Makaron z dynią i pieczarkami wykładamy na talerze i posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

2 komentarze

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste, a na pewno pyszne. Takie dania lubię najbardziej.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!