Budyń z kaszy gryczanej - składniki na 2 porcje
75 g kaszy gryczanej białej niepalonejszklanka mleka kokosowego
1/2 banana
1 jabłko
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki mielonego kardamonu
duża szczypta cukru
2 łyżki suszonej żurawiny
Kaszę gryczaną wsypujemy do miseczki, zalewamy zimną wodą - wody powinno być więcej niż kaszy i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Kaszę wsypujemy na sitko i dokładnie płuczemy. Wrzucamy ją do malaksera, dodajemy mleko kokosowe i banana, miksujemy całość na gładko. Wlewamy do garnuszka i gotujemy około 5-10 minut, mieszając rózgą, by całość zgęstniała do konsystencji budyniu.
W międzyczasie obieramy jabłko i kroimy je w kostkę. Wrzucamy je do garnuszka, dodajemy cukier, cynamon, kardamon, żurawinę i dwie łyżki wody. Prażymy na średnim ogniu około 5 minut, by jabłka zmiękły i delikatnie się skarmelizowały.
Budyń przekładamy do miseczek, na wierzch wykładamy jabłka. Podajemy od razu lub jemy na zimno.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!