Tarta z morelami i lawendą

poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Tarta z morelami i lawendą

Ta tarta z morelami i lawendą czekała na przygotowanie rok, czyli od momentu, kiedy ujrzałam ją w książce "Moja paryska kuchnia" Davida Lebovitza. Uwielbiam morele, dlatego od razu wiedziałam, że prędzej czy później ją przygotuję. Od siebie dodałam też lawendę, która dodaje ciastu dodatkowej niebanalnej nuty, ale nie jest ona zbyt natarczywa, nie sprawia, że jedząc ciasto mamy wrażenie, że spożywamy mydło. Tarta z morelami i lawendą jest banalnie prosta do przygotowania, a migdałowe kruszonka, delikatne owoce i aromat kwiatów robią z niej całkiem niebanalne ciasto. Ja swoją przygotowałam w prostokątnej formie, ale okrągła o średnicy 23-25 cm będzie też dobra, dodajcie tylko, jak w oryginale 900 g moreli.
Tarta z morelami i lawendą
Składniki na formę o wymiarach 11x35cm

Składniki na ciasto:
85 g masła
100 g cukru
2 żółtka
175 g mąki pszennej
szczypta soli

Składniki kruszonki:
75 g migdałów bez skórki
70 g mąki pszennej
60 g brązowego cukru
85 g masła

Dodatkowo:
700 g moreli
1 łyżka cukru
3 duże szczypty suszonych kwiatów lawendy
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Zaczynamy od przygotowania ciasta - masło ucieramy, by stało się puszyste, dodajemy cukier i ubijamy 2 minuty na wysokich obrotach miksera. Dodajemy żółtka, cały czas miksując. Kiedy masa będzie jednolita, wsypujemy mąkę i sól, wyrabiamy tylko do połączenia składników i powstania sporych grudek (w razie potrzeby można dodać łyżkę wody). Ciasto wyrabiamy w dłoniach na jednolitą kulę.
Tarta z morelami i lawendą
Foremkę smarujemy masłem i wyklejamy ciastem - zarówno dno, jak i boki. Starajmy się, by ciasto było w miarę równej grubości. Foremkę wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika.

W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę - migdały miksujemy na proszek w malakserze. Dodajemy mąkę, cukier i masło i miksujemy, aż powstaną grudki.

Wypestkowane morele kroimy na ćwiartki i przekładamy do miski. Dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i lawendę. Mieszamy delikatnie dłońmi, by składniki wymieszały się.
Tarta z morelami i lawendą
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy je ceramicznymi kulkami. Spód podpiekamy 10 minut, wyjmujemy z foremkę z piekarnika, usuwamy papier i kulki.

Na ciasto wykładamy ciasno morele, dociskając je delikatnie do ciasta. Owoce posypujemy kruszonką, też delikatnie ją dociskamy do owoców, by nie pospadała z nich.

Tartę pieczemy przez 40 minut, aż kruszonka zezłoci się a owoce rozpadną. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

5 komentarzy

  1. Dodatek lawendy brzmi ciekawie! ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie :) pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
  3. po prostu znakomita. morele, lawenda i jeszcze kruszonka- połączenie idealne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale. Chciałoby się sięgnąć przez monitor;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zachwycająca! Połączenie moreli i lawendy jest niesamowite :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!