Dżem morelowy - składniki na 3 słoiczki
1 kg moreli
50 g miodu
50 g cukru
sok z 1 cytryny
Morele kroimy na pół, usuwamy pestki i wkładamy do miski, zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy dłońmi i odstawiamy na kilka godzin.
W woku lub na dużej patelni podgrzewamy miód ze 100 ml wody i gotujemy, aż zawrze. Wsypujemy morele z cukrem i sokiem, który puściły i gotujemy na niedużym ogniu co jakiś czas mieszając, aż morele zmiękną, ale nie rozpadną się. Wyławiamy je łyżką cedzakową do miski, natomiast syrop gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje.
Dodajemy ponownie morele oraz sok z cytryny i chwilę jeszcze gotujemy.
Gorący dżem morelowy z miodem przekładamy do wyparzonych, suchych słoików (ja zawsze po umyciu wypiekam je w piekarniku 20 minut w temperaturze 135 stopni), zakręcamy i odstawiamy do góry nogami na kuchenny blat i przykrywamy kocykiem. Dżem morelowy zostawiamy do wystudzenia.
Idealne połączenie - taki dżemik o bym zjadła łychą prosto ze słoika :)
OdpowiedzUsuńtaki domowy dzem to prawdziwy rarytas!
OdpowiedzUsuńzapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS
Przyrządzone niesamowicie!
OdpowiedzUsuń