Lemoniada z syropem z czarnego bzu

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Lemoniada z syropem z czarnego bzu

Pomysł na wykorzystanie syropu bzowego? Lemoniada z syropem z czarnego bzu! Zagościła u mnie na dobre i przyznam, że na upały jest idealna - mocno schłodzona świetnie orzeźwia, a do tego ma intrygujący, lekko kwiatowy smak. Jeśli macie w domu zapas syropu, wypróbujcie!
Lemoniada z syropem z czarnego bzu

Lemoniada z syropem z czarnego bzu - składniki na około litr


1 szklanka soku z cytryny
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki syropu z czarnego bzu
3 1/2 + 1/4 szklanki wody

Cukier i 1/4 szklankę wody umieszczamy w garnuszku i gotujemy na średnim ogniu około 10 minut, aż cukier rozpuści się, a powstały syrop zredukuje i zgęstnieje.

Odstawiamy od wystudzenia.
Lemoniada z syropem z czarnego bzu
Sok z cytryny, syrop z czarnego bzu i syrop cukrowy mieszamy. Stopniowo dolewamy resztę wody według własnego gustu. Dla mnie lemoniada smakuje najlepiej po dodaniu 3 1/2 szklanki wody.

Chłodzimy,  lemoniadę podajemy z lodem i plastrami cytrusów.

1 komentarz

  1. Kiedyś bardzo się zraziła do smaku czarnego bzu. I aż jestem ciekawa czy ta lemoniady by mi smakowała. Wygląda pysznie, zwłaszcza jak się chce pić;-)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!