Lemoniada z syropem z czarnego bzu - składniki na około litr
1 szklanka soku z cytryny
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki syropu z czarnego bzu
3 1/2 + 1/4 szklanki wody
Cukier i 1/4 szklankę wody umieszczamy w garnuszku i gotujemy na średnim ogniu około 10 minut, aż cukier rozpuści się, a powstały syrop zredukuje i zgęstnieje.
Odstawiamy od wystudzenia.
Sok z cytryny, syrop z czarnego bzu i syrop cukrowy mieszamy. Stopniowo dolewamy resztę wody według własnego gustu. Dla mnie lemoniada smakuje najlepiej po dodaniu 3 1/2 szklanki wody.
Chłodzimy, lemoniadę podajemy z lodem i plastrami cytrusów.
Kiedyś bardzo się zraziła do smaku czarnego bzu. I aż jestem ciekawa czy ta lemoniady by mi smakowała. Wygląda pysznie, zwłaszcza jak się chce pić;-)
OdpowiedzUsuń