Czekowiśnia

środa, 12 sierpnia 2015

Czekowiśnia

W poprzednim tygodniu przygotowywałam spore zapasy owocowych przetworów na zimę i jednym z nich była czekowiśnia. Czyli połączenie kwaskowatych wiśni i gorzkiej czekolady. Nie jest ona tak gęsta jak czekośliwka, ale tym lepiej, bo spore kawałki owoców zanurzone są w czekoladowym sosie. Czekowiśnia idealnie sprawdzi się jako dodatek do gofrów czy słodki dodatek do placków i naleśników. Smacznego!
Czekowiśnia
Czekowiśnia - składniki na 2 słoiczki

1 kg wiśni
200 g cukru
60 g czekolady
25 g kakao

Wiśnie drylujemy.

Przekładamy partiami do garnka i zasypujemy każdą warstwą kilkoma łyżkami cukru. Potrząsamy garnkiem  i odstawiamy na kilka godzin, by owoce puściły sok.
Czekowiśnia
Sok odcedzamy i gotujemy na średnim ogniu około 30 minut, by zredukować płyn minimum o połowę. W tym czasie na małym gazie gotujemy też wiśnie w garnku.

Do soku wiśniowego dodajemy czekoladę i kakao, mieszamy rózgą i gotujemy około 10 minut, by syrop zgęstniał. Wlewamy do go wiśni i podgotowujemy 5 minut. Wiśnie powinny być miękkie, ale syrop nie będzie bardzo gęsty i zestalony. Można całość zmiksować blenderem, by otrzymać bardziej kremową, jednolitą konsystencję.
Czekowiśnia
Słoiki myjemy i wypiekamy w piekarniku razem z pokrywkami w temperaturze 135 stopni. Do gorących słoików wlewamy gorącą czekowiśnię, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Stawiamy na kuchennym blacie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystudzenia.
 

5 komentarzy

Skrobniesz coś? Dziękuję!