1.6 kg wiśni (waga po wydrylowaniu)
500 g jagód
210 g cukru
1 opakowanie (40 g) żelfixu 2:1
sok z 1 cytryny
Owoce przekładamy do dużego garnka, delikatnie mieszamy. Zasypujemy żelfiksem, potrząsamy garnkiem, by obtoczyć owoce. Stawiamy garnek na gazie i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Gotujemy kilka minut, by owoce zmiękły. Dosypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut, by cukier rozpuścił się.
Przeprowadzamy próbę talerzyka - jeśli dżem wyłożony na zimny talerzyk zżeluje się (po przeciągnięciu palcem przez środek dżemu nie połączy się znów), dżem można zamykać w słoikach. Jeśli dżem jest zbyt płynny, gotujemy go jeszcze na małym gazie.
Dżem wiśniowo-jagodowy przekładamy do wyparzonych gorących słoików, dobrze zakręcamy pokrywkami i odstawiamy słoiczki do góry nogami na kuchenny blat wyłożony gazetą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wystudzenia.
uwielbiam dżemy z ciemnych owoców :)
OdpowiedzUsuń