Sernikobrownie z kokosem

sobota, 16 maja 2015

Sernikobrownie z kokosem

Jeśli tak jak ja uwielbiacie połączenie czekolady i kokosa, koniecznie wypróbujcie mój przepis na sernikobrownie z kokosem. Ciasto wydaje się być idealne - wilgotne, niezbyt słodkie bo warstwa czekolady przełamana jest przez serek i do tego aromatyczne wiórki. Mnie bardziej namawiać nie trzeba, jeśli i Wy czujecie się namówieni, koniecznie upieczcie je w domu!
Sernikobrownie z kokosem

Sernikobrownie z kokosem - składniki na foremkę o wymiarach 23x12cm

Składniki na brownie:
100 g gorzkiej czekolady
75 g masła
2 jajka
70 g cukru
1 łyżka kakao
65 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:
165 g kremowego serka (typu Almette)
50 g jogurtu greckiego (lub gęstego zwykłego)
1 jajko
45 g cukru pudru
35 g wiórków kokosowych

Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia.

Jajka ubijamy z cukrem, a następnie wlewamy czekoladę z masłem, cały czas ubijając.

Do masy czekoladowej wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ubijamy tylko do połączenia składników. Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 7 minut.
Sernikobrownie z kokosem
Kiedy brownie się piecze, przygotowujemy masę serową - serek, jogurt, jajko, cukier puder i wiórki ubijamy do połączenia składników.
Sernikobrownie z kokosem
Masę serową z kokosem wykładamy na spód czekoladowy, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez kolejne 15-20 minut, aż masa serowa nie będzie płynna. Sernikobrownie z kokosem studzimy w piekarniku.

5 komentarzy

  1. Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. gin, a smakuje jeszcze lepiej!

    whipped cream, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne dwukolorowe ciacho! lubię takie smaki :) i zrobię je z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiewióro, bardzo mi miło! Daj znać, jak wyszło:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!