Chleb żytni z miodem - składniki na 2 bochenki
Składniki na zaczyn:60 g aktywnego zakwasu
200 g mąki żytniej razowej
180 ml wody
Składniki na ciasto właściwe:
350 g zaczynu
500 g mąki żytniej t.720
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
600 ml wody
4 łyżki miodu
100 g sezamu
20 g soli
Aktywny zakwas wymieszać z resztą składników zaczynu na jednolitą masę, przykryć folią spożywczą i zostawić na noc (maksymalnie 12 godzin) w temperaturze pokojowej.
350 zaczynu z dnia poprzedniego przekładamy do dużej miski. Dodajemy mąki, rozpuszczone w wodzie miód i sól i mieszamy.
Sezam podprażamy na suchej patelni, studzimy i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4-6 godzin, by ciasto urosło i miało gąbczastą strukturę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą przekładamy do keksówki o wymiarach 20x9cm wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.
Foremki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny.
Pieczemy przez 40-50 minut w temperaturze 220 stopni (wstawiając keksówki do piekarnika, wrzucamy na jego spód szklankę kostek lodu). Jeszcze ciepły, ale nie gorący chleb, wyjmujemy z keksówek i studzimy na kratce.
Pychotka :)))
OdpowiedzUsuńpiękny! skuszę się na wypróbowanie, tym bardziej, że jutro już mam w planach pieczenie chleba:)
OdpowiedzUsuńKingo, dzięki
OdpowiedzUsuńTaki oldschoolowy, pycha!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie piekłam chleba na zakwasie, zawsze na drożdżach. Muszę kiedyś wypróbować twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńOpalanko, oj pycha:)
OdpowiedzUsuńUlu, koniecznie!
uwielbiam domowe chleby! wygląda olśniewająco!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie. Zdrowy, pyszny domowy chlebek. Pachnie aż tu :)
OdpowiedzUsuńMarcela, polecam, jest pyszny
OdpowiedzUsuńAnka, domowy najlepszy!
Dokarmiam zakwas i jutro działam! :)
OdpowiedzUsuńLucy, super!
OdpowiedzUsuń