Odwrócone ciasto z rabarbarem

środa, 27 maja 2015

Odwrócone ciasto z rabarbarem

Choć w tym sezonie wypieków z rabarbarem u mnie sporo, to właśnie to odwrócone ciasto z rabarbarem jest hitem. Smak ma wspaniały, jest lekkie, puszyste, wilgotne, a i sposób pieczenia niebanalny, bo do góry nogami. Jeśli szukacie czegoś prostego, domowego, ale mniej typowego, koniecznie wypróbujcie odwrócone ciasto. Jedna wskazówka - kupując rabarbar, wybierajcie mocno różowe, grube łodygi - dużo lepiej się one prezentują w cieście po upieczeniu. Przepis Marthy Stewart, z moimi zmianami.
Odwrócone ciasto z rabarbarem

Odwrócone ciasto z rabarbarem - składniki na tortownicę o średnicy 24 cm


500 g rabarbaru (waga oczyszczonego)
40 + 200 g cukru
110 + 30g miękkiego masła
2 duże jajka
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 szklanka mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego

Rabarbar kroimy na kawałki długości 3-4 cm, przekładamy do miski, zasypujemy 30 g cukru, mieszamy i odstawiamy.

110 g masła ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodajemy jajka, jedno po drugim, czekając, aż pierwsze dobrze wymiesza się z masłem. Wsypujemy też skórkę z cytryny.
Odwrócone ciasto z rabarbarem
Następnie, cały cas ubijając, dodajemy na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jogurt. Miksujemy, aż składniki się połączą.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki formy delikatnie smarujemy masłem. Na papierze układamy pokrojone w małe kawałki 30 g masła - mniej więcej równomiernie. Na masło wysypujemy rabarbar, wyrównujemy, by mniej więcej stanowił równą powierzchnię, na którą wykładamy szpatułką cisto, Wyrównujemy wierzch.
Odwrócone ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40-50 minut - do suchego patyczka. Studzimy w piekarniku.

Ciasto obkrawamy i odwracamy je na paterę lub talerz - najlepiej przykrywając formę talerzem, by ciasto mogło swobodnie na niego spaść. Otwieramy tortownicę, zdejmujemy spód i papier do pieczenia z wierzchu ciasta.

16 komentarzy

  1. Pięknie wyszło. Bardzo apetyczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne ciasto :) Muszę wypróbować :) Pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
  3. ja robilam podobne ale z truskawkami i efekt byl nieziemski :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam to ciasto jakiś czas temu, też wprowadzałam modyfikacje, bo ilości cukru były tak bardzo "amerykańskie" ;-) Dobry pomysł z tym jogurtem, muszę wypróbować, choć mam tyle pomysłów, że nie wiem, czy zdążę w tym sezonie rabarbarowym.

    OdpowiedzUsuń
  5. Poezjo smaku, dzięki

    Kingo, bardzo smaczne:)

    Zulu, dziękuję

    Beato, koniecznie, jest pyszne

    ILoveBake, pysznie

    Kubełku Smakowy, skąd ja to znam;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda :) Uwielbiam wypieki z rabarbarem!

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie jeszcze nie robiłam, ani nie jadłam :)) Super ciacho :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Agnieszko, dziękuję

    beti, jeśli szukasz ciasta z rabarbarem, koniecznie upiecz to:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepięknie wygląda ... i na pewno cudownie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam takie ciasta, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam ciasta z rabarbarem i myślę, że "odwrócone" świetnie nadawałoby się na pierwszy raz, wygląda świetnie :)
    obserwowanych!

    Prosto z piekarnika (klik!)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jolu, dokładnie tak jest:)

    marto, i ja

    Werczito, jesli chcesz spróbować rabarbaru na słodko, to bardzo polecam Ci to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm, musiało smakować bajecznie :)
    Ja rabarbaru nie mam dość, więc każdy przepis z jego użyciem czytam bardzo dokładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. gin, polecam Ci bardzo to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!