Paprykarz z tuńczyka

piątek, 1 maja 2015

Paprykarz z tuńczyka

Paprykarz z tuńczyka, czyli smarowidło z ryby z dodatkiem kaszy jaglanej i suszonych pomidorów. To ciekawy pomysł na tę rybę, którą zazwyczaj wykorzystujemy do sałatek lub makaronów. W tym przypadku mamy smakowitą kanapkową pastę, choć można paprykarz z tuńczyka wykorzystać też do nafaszerowania cukinii czy do pszennych tortilli. 
Paprykarz z tuńczyka

Paprykarz z tuńczyka - składniki

1 czerwona cebula
1 duża marchewka
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
6 połówek suszonych pomidorów z oleju
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
6 łyżek koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki sosu sojowego
pieprz do smaku
1 łyżka soku z cytryny

Cebulę zeszklić na patelni, dodać czosnek, chwilę smażyć. Dodać startą marchewkę, podlać 1/3 szklanki wody i dusić 10 minut pod przykryciem. Do warzyw dodać pokrojone w cienkie paseczki pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Dobrze wymieszać, dodać rozdrobnionego tuńczyka i kaszę.
Paprykarz z tuńczyka
Wymieszać, gotować 5 minut, doprawić do smaku papryką, sosem sojowym, pieprzem i sokiem z cytryny. Paprykarz najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, kiedy smaki się przegryzą.

6 komentarzy

Skrobniesz coś? Dziękuję!