Sernikobrownie z kokosem - składniki na foremkę o wymiarach 23x12cm
Składniki na brownie:100 g gorzkiej czekolady
75 g masła
2 jajka
70 g cukru
1 łyżka kakao
65 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
165 g kremowego serka (typu Almette)
50 g jogurtu greckiego (lub gęstego zwykłego)
1 jajko
45 g cukru pudru
35 g wiórków kokosowych
Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia.
Jajka ubijamy z cukrem, a następnie wlewamy czekoladę z masłem, cały czas ubijając.
Do masy czekoladowej wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ubijamy tylko do połączenia składników. Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 7 minut.
Kiedy brownie się piecze, przygotowujemy masę serową - serek, jogurt, jajko, cukier puder i wiórki ubijamy do połączenia składników.
Masę serową z kokosem wykładamy na spód czekoladowy, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez kolejne 15-20 minut, aż masa serowa nie będzie płynna. Sernikobrownie z kokosem studzimy w piekarniku.
Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie. Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńgin, a smakuje jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuńwhipped cream, polecam!
Piękne dwukolorowe ciacho! lubię takie smaki :) i zrobię je z pewnością :)
OdpowiedzUsuńWiewióro, bardzo mi miło! Daj znać, jak wyszło:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciasto, bardzo zrównoważone w smaku :) dzieciaki zachwycone pożerały kawałek za kawałkiem :) dzięki :)
OdpowiedzUsuń