Rabarbarowy curd - składniki na 1 słoiczek
200 g rabarbaru20 + 65 g cukru
3 żółtka
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
25 g posiekanego masła
Rabarbar myjemy, odkrawamy listki i dolną końcówkę i kroimy na 2 cm kawałki. Wrzucamy do garnka, zasypujemy 20 g cukru mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Do garnka z rabarbarem wlewamy 1/4 szklanki wody i gotujemy, aż cukier rozpuści się, a rabarbar rozpadnie. Odstawiamy do wystudzenia, a potem miksujemy w malakserze na jednolitą pulpę.
Rabarbar przekładamy ponownie do garnka, dodajemy resztę cukru i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy gaz do małego. Dodajemy żółtka, jedno po drugim, dokładnie mieszając rózgą z masą rabarbarową, zanim dodamy kolejne. Mieszamy dokładnie, zwiększamy gaz i gotujemy, cały czas mieszając około 3-4 minuty, aż masa zgęstnieje. Dodajemy skórkę z cytryny, masło i jeszcze mieszamy, aż masło rozpuści się. Wyłączamy gaz, rabarbarowy curd przelewamy do słoiczka.
też się przymierzam do rabarbarowego curdu, myślę że będzie świetny do bezy :)
OdpowiedzUsuńperz_a, o tak, idealny!
OdpowiedzUsuńKurcza, na taki curd bym nie wpadła - koniecznie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńZulu, daj znać, jak smakował:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na prezent! U mnie ten słoiczek nie wytrzymałby do jutrzejszego święta :)
OdpowiedzUsuńJeśli jest tak samo smaczny jak lemon curd, to zabieram się za rabarbarowy ^^
OdpowiedzUsuńto cudo bardzo mi się podoba :) chętnie użyłabym do mojej owsianki :)
OdpowiedzUsuńAga, u mnie tez nie wytrzymał;)
OdpowiedzUsuńBabeczko, dla miłośników rabarbaru może być nawet lepszy:)
Aniu, to jest bardzo smaczny pomysł:)
Krem rabarbarowy - brzmi świetnie :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że pierwszy raz słyszę o nim :)
Musze koniecznie spróbować :)
Kasiu, polecam ten i inne curdy!
OdpowiedzUsuńo, rabarbarowego jeszcze nie robiłam, chyba nadszedł czas :D
OdpowiedzUsuńMichalino, zawsze jest czas na dobry curd:)
OdpowiedzUsuń