Chleb bez mąki - składniki na 1 bochenek lub 4 małe
135 g pestek słonecznika90 g sezamu (lub siemienia lnianego)
65 g migdałów w słupkach
145 g płatków jaglanych (lub owsianych lub otrębów)
2 łyżki nasion chia
4 łyżki babki płesznik
1 łyżeczka soli
3 łyżki roztopionego masła lub oleju
350 ml wody
Suche składniki - słonecznik, sezam, orzechy, płatki jaglane, chia i babkę płesznik mieszamy w dużej misce.
W kubku mieszamy wodę, sól i olej i wlewamy do suchych składników. Mieszamy dokładnie. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 2 godziny, maksimum 24 w temperaturze pokojowej.
Masę przekładamy do keksówki (ok. 20x9cm, im mniejsza, tym chleb wyższy) lub 4 małych foremek o wymiarach 10x6cm. Dociskamy całość i wyrównujemy wierzch.
Chleb bez mąki pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 35-40 minut. Studzimy na kratce.
Uwielbiam taki chlebek ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten przepis, podobny robi mama mojego narzeczonego - smakowity :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. A jakich rozmiarow ma byc keksowka? Pozdrawiam:-).
OdpowiedzUsuńCarlanitte, ja też
OdpowiedzUsuńZulu, jest pyszny
Mario, taka klasyczna ok. 20x9cm. Im mniejsza tym chlebek wyższy, bo nie rośnie podczas pieczenia
ja zawsze kupuję taki w galerii wypieków, mój nr. 1 :)
OdpowiedzUsuńKarola, myślę, że lepiej i tak zrobić samemu
OdpowiedzUsuńSłyszałam już o tym chlebie wiele razy i ciągle odkładam jego zrobienie na później... muszę w końcu go zrobić!
OdpowiedzUsuńUwielbiam chleb ze słonecznikiem
OdpowiedzUsuńSamemu najlepiej :(
OdpowiedzUsuńlaNika, koniecznie, polecam!
OdpowiedzUsuńpozyczko, ja też