Sernik kawowy - składniki na tortownicę o średnicy 21 cm
175 g pierniczków (u mnie Katarzynki)60 g masła
1 łyżeczka przyprawy do piernika
250 g serka kremowego (np.Almette)
250 g mascarpone
100 g cukru
150 g śmietanki kremówki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
1 żółtko
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Składniki na polewę
80 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
kakao
Pierniczki miksujemy w malakserze z roztopionym masłem i przyprawą do piernika. Spód foremki wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy ciastka. Wyrównujemy, by pokryły równomiernie dno. Wkładamy do lodówki na 15 minut.
Serek śmietankowy, mascarpone i kremówkę umieszczamy w misie miksera. Dodajemy cukier, ekstrakt, jajka i żółtko i zaczynamy miksować składniki na jednolitą masę.
Kawę zalewamy 2 łyżkami gorącej wody, dokładnie mieszamy i wlewamy do masy serowej. Jeszcze chwilę miksujemy, by składniki połączyły się. Masę serową wlewamy na spód pierniczkowy.
Sernik kawowy pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 65 minut - patyczek wbity w środek ciasta powinien wyjść suchy i nieoblepiony. Sernik studzimy w piekarniku, a kiedy wystygnie chowamy do lodówki na kilka godzin.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy stopi się, dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Polewę wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy, by lekko zastygła. Łyżką robimy spiralny wzór na polewie zaczynając od środka ciasta aż po brzeg. Sernik kawowy posypujemy kakao i podajemy.
Mmmm, musi być wspaniały! :)
OdpowiedzUsuńciasto prezentuje się wprost rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
Łukaszu, smakowity:)
OdpowiedzUsuńMagdaleno, dziękuję.
Mmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńTeż patrzę pożądliwie na ten sernik w książce :)
Rewelacja Korniczku. Takie smaki to ja lubię , a jeszcze w serniczku..mmmniam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
gin, ja patrzyłam, patrzyłam i wypatrzyłam:)
OdpowiedzUsuńMajanko, a to polecam bardzo:)