Sernik kawowy na piernikowym spodzie

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Sernik kawowy na piernikowym spodzie

Sernik kawowy na piernikowym spodzie może być idealnym wypiekiem, by wprowadzić się w świąteczny nastrój. Dla tych którzy nie przepadają za bogatymi w bakalie świątecznymi ciastami, ale marzy im się coś innego, bardziej wykwintnego, odświętnego, ten sernik będzie idealny. Niezbyt ciężko, kremowy, z nuta kawy i piernikowych przypraw. Do tego czekoladowa polewa, która przyjemnie pęka pod naporem łyżeczki. Przyznam, że ten sernik zrobił furorę wśród znajomych w pracy, nie tylko smakowo, ale wizualnie. Przepis z książki Czekolada - Erica Lanlarda, z moimi drobnymi zmianami.
Sernik kawowy

Sernik kawowy - składniki na tortownicę o średnicy 21 cm

175 g pierniczków (u mnie Katarzynki)
60 g masła
1 łyżeczka przyprawy do piernika
250 g serka kremowego (np.Almette)
250 g mascarpone
100 g cukru
150 g śmietanki kremówki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
1 żółtko
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Składniki na polewę
80 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
kakao

Pierniczki miksujemy w malakserze z roztopionym masłem i przyprawą do piernika. Spód foremki wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy ciastka. Wyrównujemy, by pokryły równomiernie dno. Wkładamy do lodówki na 15 minut.
Sernik kawowy
Serek śmietankowy, mascarpone i kremówkę umieszczamy w misie miksera. Dodajemy cukier, ekstrakt, jajka i żółtko i zaczynamy miksować składniki na jednolitą masę.

Kawę zalewamy 2 łyżkami gorącej wody, dokładnie mieszamy i wlewamy do masy serowej. Jeszcze chwilę miksujemy, by składniki połączyły się. Masę serową wlewamy na spód pierniczkowy.

Sernik kawowy pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 65 minut - patyczek wbity w środek ciasta powinien wyjść suchy i nieoblepiony. Sernik studzimy w piekarniku, a kiedy wystygnie chowamy do lodówki na kilka godzin.
Sernik kawowy
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy stopi się, dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Polewę wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy, by lekko zastygła. Łyżką robimy spiralny wzór na polewie zaczynając od środka ciasta aż po brzeg. Sernik kawowy posypujemy kakao i podajemy.

6 komentarzy

  1. Mmmm, musi być wspaniały! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto prezentuje się wprost rewelacyjnie! :)

    zachęcam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Łukaszu, smakowity:)

    Magdaleno, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda znakomicie :)
    Też patrzę pożądliwie na ten sernik w książce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja Korniczku. Takie smaki to ja lubię , a jeszcze w serniczku..mmmniam :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. gin, ja patrzyłam, patrzyłam i wypatrzyłam:)

    Majanko, a to polecam bardzo:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!