Makowe palmiery

piątek, 19 grudnia 2014

Makowe palmiery

Makowe palmiery lub makowe ślimaczki to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru maku, jeśli po zrobieniu makowca Wam go zostanie. Palmiery to szybki i łatwy wypiek, potrzebujemy tylko 3 składników, by je przygotować i po 20 minutach cieszyć się ich smakiem i uroczym kształtem. To też świetny pomysł na jadalny prezent, nic bowiem nie cieszy tak, jak podarowanie komuś własnoręcznie przygotowanego drobiazgu. A jak jeszcze dobrze smakuje, to prezent cieszy podwójnie:)
Makowe palmiery

Makowe palmiery - składniki na około 20 ciasteczek

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
300 g masy makowej
jajko

Ciasto francuskie rozwijamy. Wykładamy na nie masę makową i rozprowadzamy szerokim nożem lub szpatułką równomiernie po całej powierzchni.
Makowe palmiery
Ciasto zwijamy w rulony z dwóch stron od dłuższego boku, aż do środka, by obydwa zrolowane brzegi ciasta zetknęły się.

Ciasto kroimy w plastry grubości ok. 5mm i układamy płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem po wierzchu i po bokach każdego ciastka.
Makowe palmiery
Makowe palmiery pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni do zezłocenia ciastek. Studzimy na kratce.

4 komentarze

  1. boję siętakie maluchy robić. strasznie wciągają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zuza, hehe, dlatego warto się nimi dzielić:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!