Makowe palmiery - składniki na około 20 ciasteczek
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego300 g masy makowej
jajko
Ciasto francuskie rozwijamy. Wykładamy na nie masę makową i rozprowadzamy szerokim nożem lub szpatułką równomiernie po całej powierzchni.
Ciasto zwijamy w rulony z dwóch stron od dłuższego boku, aż do środka, by obydwa zrolowane brzegi ciasta zetknęły się.
Ciasto kroimy w plastry grubości ok. 5mm i układamy płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem po wierzchu i po bokach każdego ciastka.
Makowe palmiery pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni do zezłocenia ciastek. Studzimy na kratce.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńKingo Łucjo, dziękuję
OdpowiedzUsuńboję siętakie maluchy robić. strasznie wciągają!
OdpowiedzUsuńZuza, hehe, dlatego warto się nimi dzielić:)
OdpowiedzUsuń