Ciasto imbirowe - składniki na foremkę o wymiarach 29x9cm
125 g masła175 g ciemnego cukru muscovado
150 ml melasy
250 ml maślanki
2 jajka
175 g mąki jasnej orkiszowej (lub zwykłej pszennej)
75 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pełnoziarnistej pszennej)
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1/2 startej gałki muszkatołowej (dałam czubatą łyżeczkę)
1/2 łyżeczki soli
Masło, cukier i melasę umieszczamy w garnuszku, a ten na średnim gazie. Gotujemy, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i zmienią w jednolitą masę. Studzimy.
Suche składniki - mąki, spulchniacze, przyprawy i sól mieszamy w oddzielnej misce.
Jajka ubijamy z maślanką Dodajemy masło z cukrem i melasą, cały czas ubijając. Wsypujemy suche składniki na 3 razy, czekając za każdym razem, aż poprzednia porcja wymiesza się z ciastem.
Gotowe ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 29x9 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 150 stopni (termoobieg) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto studzimy przez 15 minut w foremce, a następnie na kratce.
Ciasto imbirowe można udekorować lukrem (cukier puder wymieszany z sokiem z cytryny), polać czekoladą, posypać cukrem pudrem lub pominąć dekorację.
Piekłam już dwa razy i jest to absolutnie rewelacyjne ciasto :) wilgotne nawet na 3 dzień, mocno imbirowe! Wyrasta do wysokości foremki, ale zamiast charakterystycznej górki i pęknięcia jest lekkie wgłębienie na całej długości ciasta, nie ma zaklaca i nie wiem czy tak ma po prostu być? Pozdrawiam! i dziękuję za fantastyczny przepis :)
OdpowiedzUsuńMalwino, bardzo się cieszę, że ciasto smakuje:)
OdpowiedzUsuń