Pierniczki Katarzynki - składniki na około 40 pierniczków
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka karmelu (dałam łyżkę kakao)
100 g cukru pudru
1 jajko
400 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Do płynnego miodu dodajemy przyprawę do piernika, cukier, kakao, jajko, Mieszamy wszystkie składniki szpatułką. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładanie mieszamy do powstania jednolitego ciasta.
Zagniatamy ciasto - nie powinno ono zbytnio lepić się do dłoni. Przekładamy je na podsypany mąką blat i wałkujemy na placek o grubości 5-10mm. Z ciasta, foremką do pierniczków Katarzynek wykrawamy ciastka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zagniatamy ciasto - nie powinno ono zbytnio lepić się do dłoni. Przekładamy je na podsypany mąką blat i wałkujemy na placek o grubości 5-10mm. Z ciasta, foremką do pierniczków Katarzynek wykrawamy ciastka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka smarujemy z wierzchu wodą i pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 190 stopni. Studzimy na kratce.
Upieczone i wystudzone pierniczki Katarzynki przekładamy do szczelnego pudełka, do którego wkładamy tez obierki, skórki z jabłek, dzięki czemu pierniczki zmiękną. Obierki zmieniamy co kilka dni, pierniczki powinny mięknąc przez około tydzień.
Upieczone i wystudzone pierniczki Katarzynki przekładamy do szczelnego pudełka, do którego wkładamy tez obierki, skórki z jabłek, dzięki czemu pierniczki zmiękną. Obierki zmieniamy co kilka dni, pierniczki powinny mięknąc przez około tydzień.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie rozczula ten wygląd , katarzynek oczywiście
OdpowiedzUsuńSliczne pierniczki:)
OdpowiedzUsuńKingo Łucjo, dzięki
OdpowiedzUsuńAluś, bo one są takie przyjemne dla oka i nie tylko:)
Sari, dziękuję!
Najlepsze pierniczki na świecie :)
OdpowiedzUsuńNatalie, mam innego swojego faworyta, ale Katarzynki zawsze pyszne!
OdpowiedzUsuń