Pulpeciki z soczewicy

środa, 5 listopada 2014

Pulpeciki z soczewicy

Pulpeciki z soczewicy robiłam już kilkukrotnie, ale zawsze znikały tak szybko, że brakowało mi czasu, by zrobić zdjęcie i przygotować wpis na bloga. To niezwykle proste danie, które śmiało może zastąpić mięso. Myślę, że niektórzy mogą pomyśleć, że do klasyczne pulpeciki doprawione w inny sposób. Ja jestem nimi oczarowana, bo świetnie smakują z makaronem i sosem pomidorowym, a robi się je, piekąc kulki w piekarniku, więc jest zdrowo i smacznie zarazem. Jeśli szukacie niebanalnego pomysłu na wege danie, to będzie strzał w dziesiątkę. Przepis znaleziony tu, z moimi zmianami.
Pulpeciki z soczewicy

Pulpeciki z soczewicy - składniki na 2 porcje

1/2 szklanki suchej zielonej soczewicy
1 liść laurowy
220 g pieczarek
1 łyżka oliwy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1 łyżka sosu sojowego
duża szczypta tymianku i rozmarynu
pieprz do smaku

Soczewicę zalewamy szklanką zimnej wody, dodajemy listek laurowy i gotujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut. Soczewica nie będzie miękka, ma być półtwarda. Odcedzamy na sicie, zostawiamy do wystudzenia.
Pulpeciki z soczewicy
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki i miksujemy malakserem na mniejsze kawałki (coś jak trociny). Przekładamy do miski. Soczewicę też miksujemy na dość jednolitą masę i dodajemy do pieczarek, mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę, a kiedy ta się zeszkli, dodajemy czosnek. Chwilę mieszamy, wrzucamy pieczarki i soczewicę. Smażymy około 4 minut, by smaki połączyły się. Zalewamy całość bulionem i gotujemy, aż płyn odparuje. Dodajemy płatki owsiane, sos sojowy, przyprawy i smażymy przez około 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Pulpeciki z soczewicy
Z masy formujemy pulpeciki o wielkości mniej więcej piłki golfowej. Nawilżonymi olejem dłońmi nacieramy delikatnie kulki i układamy na blasze wyłożonej silikonowa matą. Pulpeciki z soczewicy pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni obracając w czasie pieczenia.

9 komentarzy

  1. Smacznie i apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis :) A czy można użyć czerwonej soczewicy czy to kiepski pomysł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pulpeciki zrobione :) wprawdzie moj blender nie calkiem poradzil sobie z soczewica wiec gladka masa to nie byla, ale pulpeciki wyszly pyszne :) teraz chodzi mi po glowie cos podobnego z ciecierzycy... ;) dzieki za super przepis!

      Usuń
  3. Kingo, dzięki!

    Anonimie, myślę że tak, ale trzeba gotować ją krótko, by nie była zbyt miękka

    OdpowiedzUsuń
  4. oj chodzą za mną te pulpeciki od tygodnia:) zapisuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Mątewko, daj znać, jak wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimie, soczewica nie musi być idealnie gładka, ale najważniejsze, że wyszły smaczne. Bardzo mi miło, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!