Pulpeciki z soczewicy

środa, 5 listopada 2014

Pulpeciki z soczewicy

Pulpeciki z soczewicy robiłam już kilkukrotnie, ale zawsze znikały tak szybko, że brakowało mi czasu, by zrobić zdjęcie i przygotować wpis na bloga. To niezwykle proste danie, które śmiało może zastąpić mięso. Myślę, że niektórzy mogą pomyśleć, że do klasyczne pulpeciki doprawione w inny sposób. Ja jestem nimi oczarowana, bo świetnie smakują z makaronem i sosem pomidorowym, a robi się je, piekąc kulki w piekarniku, więc jest zdrowo i smacznie zarazem. Jeśli szukacie niebanalnego pomysłu na wege danie, to będzie strzał w dziesiątkę. Przepis znaleziony tu, z moimi zmianami.
Pulpeciki z soczewicy

Pulpeciki z soczewicy - składniki na 2 porcje

1/2 szklanki suchej zielonej soczewicy
1 liść laurowy
220 g pieczarek
1 łyżka oliwy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1 łyżka sosu sojowego
duża szczypta tymianku i rozmarynu
pieprz do smaku

Soczewicę zalewamy szklanką zimnej wody, dodajemy listek laurowy i gotujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut. Soczewica nie będzie miękka, ma być półtwarda. Odcedzamy na sicie, zostawiamy do wystudzenia.
Pulpeciki z soczewicy
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki i miksujemy malakserem na mniejsze kawałki (coś jak trociny). Przekładamy do miski. Soczewicę też miksujemy na dość jednolitą masę i dodajemy do pieczarek, mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę, a kiedy ta się zeszkli, dodajemy czosnek. Chwilę mieszamy, wrzucamy pieczarki i soczewicę. Smażymy około 4 minut, by smaki połączyły się. Zalewamy całość bulionem i gotujemy, aż płyn odparuje. Dodajemy płatki owsiane, sos sojowy, przyprawy i smażymy przez około 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Pulpeciki z soczewicy
Z masy formujemy pulpeciki o wielkości mniej więcej piłki golfowej. Nawilżonymi olejem dłońmi nacieramy delikatnie kulki i układamy na blasze wyłożonej silikonowa matą. Pulpeciki z soczewicy pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni obracając w czasie pieczenia.

9 komentarzy

  1. Smacznie i apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis :) A czy można użyć czerwonej soczewicy czy to kiepski pomysł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pulpeciki zrobione :) wprawdzie moj blender nie calkiem poradzil sobie z soczewica wiec gladka masa to nie byla, ale pulpeciki wyszly pyszne :) teraz chodzi mi po glowie cos podobnego z ciecierzycy... ;) dzieki za super przepis!

      Usuń
  3. Kingo, dzięki!

    Anonimie, myślę że tak, ale trzeba gotować ją krótko, by nie była zbyt miękka

    OdpowiedzUsuń
  4. takie pulpeciki to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj chodzą za mną te pulpeciki od tygodnia:) zapisuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Mątewko, daj znać, jak wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimie, soczewica nie musi być idealnie gładka, ale najważniejsze, że wyszły smaczne. Bardzo mi miło, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!