Francuska zupa cebulowa - składniki na 5 porcji
4 łyżki masła1 1/2 kg białej cebuli
1 łyżeczka cukru
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżeczki mąki pszennej
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
2 litry bulionu
1 łyżeczka octu balsamicznego lub octu z sherry
5 grubych kromek wiejskiego chleba
2 szklanki startego ementalera lub gruyere'a
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy cebulę oraz cukier i smażymy na niedużym ogniu przez 20 minut, aż cebula zeszkli się.
Dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na niedużym ogniu przez 1.5 godziny, co jakiś czas mieszając, uważając, by cebula nie przypaliła się. Dusimy, aż cebula zmieni się w gęstą, bursztynowo-brązową masę.
Do garnka dodajemy mąkę i podgrzewamy przez minutę, cały czas mieszając. Wlewamy wino i podważamy wszystko, co mogło przywrzeć do dna garnka podczas duszenia. Dodajemy bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do średniego, by zupa lekko bulgotała, i gotujemy przez 45 minut. Zupę zdejmujemy z gazu doprawiamy octem - 1 lub 2 łyżeczkami i przyprawami.
Zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek. Kromki chleba układamy na wierzchu zupy i szczodrze posypujemy startym serem. Miseczki z zupą cebulową wstawiamy do piekarnika rozgrzanymi do 200 stopni, z włączoną opcją grill, i zapiekamy około 10 minut, aż ser się roztopi.
Ja swoją zupę cebulową robiłam bez zapiekania, tylko z dodatkiem grzanek pokrytych serem. Ale potwierdzam - jest pyszna. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cebulową.Do tej pory robiłem właśnie na sposób francuski, ostatnio spróbowałem po włosku z pomidorami i parmezanem. Również pyszna :-)
OdpowiedzUsuńIdealna na jesień. Też mi się marzyła i też sobie zrobiłam
OdpowiedzUsuńInspirowane smakiem, też smakowicie:)
OdpowiedzUsuńKingo Łucjo, dziękuję!
bartoldzik, brzmi pysznie
Karola, zdecydowanie! I ten ser... :)
Idealna! Ja wprost uwielbiam tą zupę, ser obowiązkowo ;)
OdpowiedzUsuńNatalie, :)
OdpowiedzUsuń