Wracając do rodzicielki, stwierdziła, że to jeden z najlepszych chlebów, jakie dotychczas upiekłam. Potwierdzam, chleb jest pyszny, a ja już przymierzam się do kolejnego wypieku z książki.
Biały chleb z zaczynem biga - składniki na 2 bochenki
Składniki na zaczyn biga:800 g mąki pszennej jasnej
544 g wody
1/16 łyżeczki drożdży instant
Składniki na ciasto właściwe:
200 g mąki jasnej pszennej
206 g wody
22 g soli morskiej
1/2 łyżeczki drożdży instant
W wieczór poprzedzający pieczenie przygotowujemy zaczyn - drożdże rozpuszczamy w małej ilości wody (27 stopni), dokładnie mieszamy, by drożdże rozpuściły się i dolewamy resztę wody. Płyn wlewamy do miski z mąką i wszystko mieszamy dłonią na geste ciasto. Przykrywamy miskę folią spożywcza, odstawiamy na 12-14 godzin na blat kuchenny - temperatura otoczenia powinna wynosić 18-21 stopnie. Po 12 godzinach zaczyn powinien urosnąć i pachnieć lekko alkoholem.
Mąkę z ciasta właściwego wsypujemy do misy, dodajemy drożdże oraz wodę (temp. 41 stopni). Mieszamy składniki, a kiedy połączą się, dodajemy porwany na mniejsze kawałki zaczyn i dalej wyrabiamy. Wsypujemy sól i przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy rękami, aż powstanie jednolite, miękkie ciasto.
Ciasto przekładamy do wsmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2,5-3 godziny, by ciasto wyrosło. W pierwszej godzinie składamy ciasto dwukrotnie.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 2 części. Każdą porcję ciasta formujemy w okrągły bochenek i przekładamy do koszyka do wyrastania/miski wyłożonej ściereczką i wysypanej grubo mąką.
Ciasto powinno wyrastać godzinę, a po tym etapie bochenki pieczemy w żeliwnym garnku, który nagrzewał się wcześniej w piekarniku, aż do osiągnięcia temperatury 240 stopni. Chleb nacinamy po włożeniu do garnka, przykrywamy pokrywką i pieczemy 30 minut, potem zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy przez 20 minut. Chleby studzimy na kratce.
zdecydowanie jestem "za" :) uwielbiam domowe wypieki chlebów :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jaka to książka
OdpowiedzUsuńChillijemy, ja też:)
OdpowiedzUsuńAnonimie, książka z pewnością spodoba się domowym piekarzom, testuję już 2 chleb z niej