Brownie dyniowe - składniki na formę 25x36cm
190 g masła200 g czekolady (tabliczka mlecznej i gorzkiej)
5 jajek
300 g cukru
60 g kakao
200 g mąki jasnej pszennej
1 1/3 szklanki puree z dyni
200 g kremowego serka
1/3 szklanki cukru
1 łyżka przyprawy do dań z dyni
Masło i czekoladę umieszczamy w misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - stawiamy miskę w garnku z gotującą się wodą, by czekolada z masłem rozpuściły się pod wpływem ciepła.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, by cukier się rozpuścił. Dodajemy czekoladę z cukrem i chwilę ubijamy, by składniki połączyły się.
Mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy je do masy jajeczno-czekoladowej. Mieszamy szpatułką, by wszystkie składniki połączyły się w jednolita masę. Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Puree z dyni miksujemy z serkiem, cukrem i przyprawą na jednolitą masę. Wykładamy na wierzch ciasta w kilku miejscach i łyżką mieszamy tak, by masę dyniową z masą czekoladową wymieszać, by powstał marmurek.
Brownie dyniowe pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 195 stopni - patyczek wbity w ciasto powinien być lekko obklejony,jednak puree z dyni ścięte. Studzimy w foremce, następnie kroimy na kwadraty.
Wygląda cudnie! Marzy mi się teraz takie brownie. ^^
OdpowiedzUsuńPyszne i urocze Korniczku :) Tez robilam jakis czas temu :))
OdpowiedzUsuńŁukaszu, dzięki!
OdpowiedzUsuńMajko, pyszne, pyszne, zgadzam się:)
uwielbiam wypieki z dynią, a to brownie prezentuje się wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńMagdaleno, ja również!
OdpowiedzUsuńTeż mam na takie ogromną ochotę :) Może jeszcze zdążę :)
OdpowiedzUsuńgin, spokojne, dynie jeszcze są:)
OdpowiedzUsuńPychotka! Robiłam kiedyś takie brownie. Było pyszne.
OdpowiedzUsuńPOzdrawiam :)
wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuń