Burek ze szpinakiem i serem

wtorek, 29 kwietnia 2014

Burek ze szpinakiem i serem

Burek to danie wywodzące się z kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego i Turcji. Zazwyczaj do przygotowania tej potrawy wykorzystuje się ciasto yufka lub filo i nadziewa mięsem, serem, szpinakiem czy ziemniakami.Muszę przyznać, ze oryginalne dania jadłam lata temu w Chorwacji i z przyjemnością wróciłam do tego smakowitego street foodu.W mojej wersji jest szpinak i ser feta a otaczają je warstwy chrupiącego, cieniutkiego ciasta filo. Danie na tyle nam zasmakowało, że jedliśmy je czterokrotnie w ciągu tygodnia. Jeśli uda Wam się trafić ciasto filo, burek ze szpinakiem i serem powinien znaleźć się na Waszych talerzach. Oryginalny przepis tu.
burek, burek ze szpinakiem
 Składniki

9 płatów ciasta filo, rozmrożonych
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
1 cebula
1 ząbek czosnku
500 g świeżego szpinaku
130 g sera feta
3 łyżki sezamu
sól i pieprz do smaku

Na dużej patelni (u mnie wok), na łyżce oliwy smażymy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, aż cebula się zeszkli.Dodajemy na patelnię szpinak i smażymy go na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje, a listki stracą na objętości - około 10 minut. doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do wystygnięcia.
burek, burek ze szpinakiem, placek ze szpinakiem
Kiedy szpinak wystygnie, dodajemy do niego pokruszony ser feta, mieszamy, by składniki połączyły się.
burek z serem, burek ze szpinakiem
2 łyżki oliwy z oliwek, mleko, jogurt naturalny i jajko mieszamy w kubeczku. Dodajemy sól i pieprz do smaku, dostawiamy.

Płat ciasta filo składamy na pół (wzdłuż) i układamy an blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu smarujemy płat 3-4 łyżkami mieszaniny mleczno-jajecznej. Masa powinna dokładnie nawilżyć cały placek i nawilżyć go.

Kolejny płat ciasta składamy na pół i układamy na pierwszym płacie. Znów smarujemy go mieszanką mleczno-jajeczną.
burek placek, placek ze szpinakiem, burek
Kolejny płat ciastka przecinamy na pół (wzdłuż) i układamy na dwóch poprzednich. Na niego wykładamy szpinak z serem i delikatnie rozprowadzamy po całej powierzchni placka, zostawiając 1 cm odstępu od brzegu.

Szpinak przykrywamy kolejnym płatem ciasta (nieprzeciętym, czyli de facto dwiema warstwami) i smakujemy go mieszanką jajka z mlekiem. Układamy na wierzchu kolejny płat ciasta i znów smarujemy mieszanką. Pojedynczy płat ciasta (ten, który został na po wcześniejszym przecięciu dużego placka) układamy na wierzchu i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem.
burek ze szpinakiem, burek, burek z serem
Placek pieczemy przez 30 minut, do zezłocenia, w temperaturze. 170 stopni (termoobieg). Podajemy od razu.

5 komentarzy

  1. Szkoda tylko, że tak trudno znaleźć ciasto filo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego burka to ja poproszę :) a tak serio bardzo apetyczna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Inspirowane smakiem, w zasadzie tylko kuchnie świata niestety. Chyba że zrobić samemu;)

    Wiewióro, bardzo pyszna:) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa nazwa ;). Podoba mi się to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Majanko, bardzo polecam:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!