Babka z herbatą Earl Grey i lukrem fiołkowym

sobota, 5 kwietnia 2014

Babka z herbatą Earl Grey i lukrem fiołkowym

Lekka, delikatna i puszysta babeczka z cytrynowa nutą i piegami, czyli babka z herbatą Earl Grey. Choć dla wielu osób herbata jest zaskakująca, ten dodatek nadaje ciastu niesamowitego smaku. Ciasto jest na tyle lekkie i smakowite, że trudno poprzestać na jednym kawałku. To też świetna propozycja na Wielkanoc, bo znajdzie się też miejsce w brzuchu na kawałek mazurka;) Przepis z książki z przepisami do Kitchen Aida, zmodyfikowany przeze mnie.
ciasto z herbatą, ciasto earl grey, babka z herbatą
Składniki

250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
160 g cukru
125 ml oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
3 torebki dobrej herbaty Earl Grey
4 żółtka
1 cytryna
7 białek
1/2 łyżeczki kamienia winnego (creme of tartar)
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki syropu fiołkowego

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól mieszamy.

Cukier mieszamy z herbatą i dodajemy do mąki. Robimy zagłębienie, dodajemy żółtka i olej oraz skórkę startą z pomarańczy. Miksujemy 30 sekund płaskim mieszadłem. dodajemy sok z cytryny i ubijamy przez kolejną minutę.
ciasto z herbatą, ciasto earl grey
Na wysokiej prędkości ubijamy białka z kamieniem winnym (można zamienić go na 1/2 łyżeczki octu) do uzyskania sztywnej piany. Delikatnie dodajemy ciasto do białek (nie odwrotnie) i mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto przekładamy do nienatłuszczonej formy na babkę.
ciasto z herbatą, babka, babka earl grey
Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut, do suchego patyczka. Ciasto studzimy w formie a potem wyjmujemy z foremki.
babka, babka z herbatą, babka earl grey
Cukier puder mieszamy z syropem, do powstania gęstego lukru. Polewamy nim babkę i odstawiamy do zastygnięcia lukru.

5 komentarzy

  1. Karmelitko, ciesze się, że przypadł Ci do gustu

    Justyno, jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi ślinka cieknie jak patrzę na tą babkę ;-) , ciekawy pomysł z herbatą, muszę wypróbować ten przepis .

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimie, warto - jest lekka, delikatna i pięknie pachnie nutą herbacianą:) czekam na Twoją opinię!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!