Wytrawna tarta Tatin z marchewką w nietypowym, fioletowym kolorze. Skoro można zrobić tartę Tatin z jabłkami, gruszkami czy morelami, czemu nie można jej zrobić w wersji wytrawnej, na przykład z marchewką. I do tego w nietypowym kolorze! Jeśli szukacie pomysłu na nowe szaty dla marchewki, otulona ciastem francuskim smakuje świetnie. Przepis podejrzany tu.
Składniki na 2 porcje
8 niezbyt grubych marchewek
1/3 szklanki soku pomarańczorego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki miodu
sól i pieprz do smaku
kilka gałązek tymianku
płat ciasta francuskiego
Marchewki obieramy i kroimy na pół wzdłuż. Warto wybrać marchewki różnej wielkości, by zmieściły się na patelni, w razie czego należy odkroić kawałek od grubszego końca, by dopasować je do średnicy patelni.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojone marchewki i kilka gałązek tymianku. Smażymy marchewki, co jakiś czas ruszając patelnią, by warzywa obracały się i pokrywały masłem. Marchewki powinny zmięknąć, smażymy je 15 minut. W połowie smażenia na patelnię wlewamy sok. W trackie smażenia płyn powinien odparować.
Z patelni usuwamy tymianek. Następnie na patelnię dodajemy ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz i znów obracamy marchewki, by pokryły się dodatkami.Marchewki układamy od środka od największej do najmniejszej, by zmieściły się na patelni, płaską stroną do powierzchni patelni.
Z ciasta francuskiego wycinamy okrągły placek o średnicy patelni i przykrywamy nim marchewki. Dociskamy, zawijając ciasto na brzegach do wewnątrz.
Tartę Tatin pieczemy przez około 20 minut - do zrumienienia się ciasta w temperaturze 180 stopni (termoobieg).
Kiedy tarta jest gotowa, przykrywamy patelnię dużym talerzem i odwracamy patelnię, by tarta znalazła się na talerzu. Podajemy od razu, udekorowana tymiankiem i posypaną świeżo zmielonym pierzem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
wygląda fascynująco!
OdpowiedzUsuńWiewióro, dzięki!
OdpowiedzUsuńCudowny kolor! Ależ musi być dobra! Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńMajanko, warto spróbować:)
OdpowiedzUsuń