Prosty i szybki sernik mango, któremu nikomu nie powinien sprawić żadnych problemów. Warto zaopatrzyć się w gęsty syrop owocowy (na przykład firmy Sunquick),który nada naszemu sernikowy owocowy smak. Jeśli nie lubicie mango, zmieńcie syrop na pomarańczowy, dodajcie do masy skórkę startą z jednej pomarańczy - sernik tez będzie super. Przepis z warsztatów Tomasza Dekera, delikatnie przeze mnie zmieniony.
Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm
150 g ciastek kakaowych
70 g masła
750 g sera na serniki
5 jajek
250 g cukru
150 g syropu mango
1 łyżka soku z cytryny
Masło rozpuszczamy i blendujemy z ciastkami, aż powstanie masa przypominająca mokry piasek.
Wykładamy ciastkami spód tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Ser przekładamy do misy miksera.Wbijamy jajka, wsypujemy cukier i zaczynamy ubijać na niskich obrotach miksera. Dodajemy syrop i sok z cytryny i ubijamy jeszcze przez 4 minuty - składniki powinny dokładnie połączyć się. Na ciasteczkowy spód wykładamy masę serową.
Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni (termoobieg) przez godzinę - do momentu, aż sernik zenie się - patyczek wbity w środek powinien wyjść czysty, natomiast ciasto nie powinno zbytnio trząść się przy poruszaniu nim na boki.
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.Najlepiej smakuje następnego dnia, po nocy spędzonej w lodówce.
Sernik możemy podać ze świeżym mango lub syropem z mango.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Pysznie wygląda ten serniczek. Mniam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Majanko, piękne dzięki:)
OdpowiedzUsuń