Jeśli tarty kojarzą Wam się z wymagającymi, czasochłonnymi daniami, ten przepis pokazuje, że nie zawsze musi tak być. Tarta z dynią i serem halloumi jest gotowa w nie więcej niż 25 minut i nie wymaga niczego poza pokrojeniem składników, wyłożeniem ich na ciasto i zapieczeniem całości.Ta tarta pozwala tez na modyfikacje, zależnie od tego, co akurat znajdzie się w lodówce. Nie macie dyni? Zastąpcie ją cukinią, halloumi w razie czego może zastąpić feta a oliwki kapary czy suszone pomidory. Opcji jest wiele, każda smaczna.
Składniki
płat ciasta francuskiego o wymiarach 24x24cm
3 łyżki zielonego pesto
120 g dyni piżmowej (waga bez skórki)
40 g czarnych, drylowanych oliwek
90 g sera halloumi
3 łyżki parmezanu
świeżo mielony pieprz
Ciasto francuskie delikatnie nacinamy, by w dużym prostokącie powstał mniejszy prostokąt (nie
przecinając ciasta zupełnie), tworząc "ramkę". Układamy ciasto na kratce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Dynię kroimy na ćwiartki, a potem w plasterki grubości 2 mm.
Oliwki kroimy na pół.
Ser kroimy na plastry grubości 7-10 mm, a każdy plaster kroimy na trzy części.
Wierzch smarujemy pesto (zostawiając odstęp, czyli ramkę). Następnie na pesto układamy plastry dyni, posypujemy oliwkami, a między warzywa układamy kawałki sera.
Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz parmezanem startym na dużych oczkach tarki.
Pieczemy w piekarniku przez 17 minut - do zezłocenia brzegów ciasta i stopienia parmezanu w temperaturze 170 stopni (termoobieg).
Podajemy od razu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!