Tarta z dynią i serem halloumi

poniedziałek, 31 marca 2014

Tarta z dynią i serem halloumi

Jeśli tarty kojarzą Wam się z wymagającymi, czasochłonnymi daniami, ten przepis pokazuje, że nie zawsze musi tak być. Tarta z dynią i serem halloumi jest gotowa w nie więcej niż 25 minut i nie wymaga niczego poza pokrojeniem składników, wyłożeniem ich na ciasto i zapieczeniem całości.Ta tarta pozwala tez na modyfikacje, zależnie od tego, co akurat znajdzie się w lodówce. Nie macie dyni? Zastąpcie ją cukinią, halloumi w razie czego może zastąpić feta a oliwki kapary czy suszone pomidory. Opcji jest wiele, każda smaczna.
tarta z dynią, tarta z halloumi i dynią
Składniki

płat ciasta francuskiego o wymiarach 24x24cm
3 łyżki zielonego pesto
120 g dyni piżmowej (waga bez skórki)
40 g czarnych, drylowanych oliwek
90 g sera halloumi
3 łyżki parmezanu
świeżo mielony pieprz

Ciasto francuskie delikatnie nacinamy, by w dużym prostokącie powstał mniejszy prostokąt (nie przecinając ciasta zupełnie), tworząc "ramkę". Układamy ciasto na kratce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Dynię kroimy na ćwiartki, a potem w plasterki grubości 2 mm.
Oliwki kroimy na pół.
Ser kroimy na plastry grubości 7-10 mm, a każdy plaster kroimy na trzy części.
tarta z dynią i serem, tarta z dynią, tarta z warzywami i halloumi
Wierzch smarujemy pesto (zostawiając odstęp, czyli ramkę). Następnie na pesto układamy plastry dyni, posypujemy oliwkami, a między warzywa układamy kawałki sera.

Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz parmezanem startym na dużych oczkach tarki.
tarta z dynią, tarta z dynią i serem, tarta dyniowa z halloumi
Pieczemy w piekarniku przez 17 minut - do zezłocenia brzegów ciasta i stopienia parmezanu w temperaturze 170 stopni (termoobieg).

Podajemy od razu.

Brak komentarzy

Publikowanie komentarza

Skrobniesz coś? Dziękuję!