Czekoladowe creme brulee

czwartek, 20 marca 2014

Czekoladowe creme brulee

Czekoladowe creme brulee to moja czwartkowa czekoladowa wersja tego klasycznego francuskiego deseru. Dzięki gorzkiej czekoladzie i odrobinie alkoholu mój deser jest bardziej wytrawny niż słodki, ciężki, świetny w towarzystwie czerwonego wina lub pomarańczowego likieru albo filiżanki espresso. Dla prawdziwych czekoholików. W porównaniu z klasyczną wersją, czekoladowa, to jej starsza, bardziej dojrzała siostra.
creme brulee z czekoladą
Składniki na 3 porcje

50 g gorzkiej czeklady
250 ml śmietany kremówki
3 żółtka
35 g brązowego cukru + 1 łyżka
chlust brandy lub koniaku

Śmietankę doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy nią połamaną czekoladę i mieszamy rózgą, by czekolada rozpuściła się. Dodajemy alkohol, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
creme brulee czekoladowe
Żółtka i 35 g cukru ubijamy, na jasną puszystą masę. Zalewamy ją ciepłą śmietanką i chwile miksujemy do połączenia składników.

Masę przelewamy do 2 dużych lub 3 mniejszych miseczek, które wstawiamy do większej formy. Wlewamy do formy tyle wody, by sięgała ona połowy wysokości miseczek.

Creme brulee pieczemy przez około godzinę w temperaturze 90 stopni (termoobieg).
creme brulee czekoladowe, creme brulee z czekoladą
Gotowe desery wstawiamy na noc do lodówki.
Przed podaniem posypujemy je resztą cukru i opalamy palnikiem, by cukier skarmelizował się i na wierzchu deseru powstała skorupka.

6 komentarzy

  1. Pyszna odmiana klasyki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wersję klasyczną, ale ta chyba jest jeszcze lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Justyno, dziękuję:)

    Nashelly, dzięki!

    Katarzyno, klasyczna wersja też jest: http://kornikwkuchni.blogspot.com/2013/01/creme-brulee.html tym razem chciałam wypróbować czekoladowej wersji, ale chyba tez klasyka przemawia do mnie bardziej:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!