Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam makaron we włoskim stylu z duża ilością gęstego sosu pomidorowego, który obkleja nitki makaronu. Dużo częściej wybieram makaron w wersji azjatyckiej, gdzie sosu jest mało, choć nadaje on całemu daniu intensywnego smaku. Do tego chrupkie kolorowe warzywa, sezam i zajadam. Dla wszystkich miłośników takich smaków obiad na dziś - soba z cukinią i papryką. Przepis z tego bloga.
Składniki na 3 porcje
3 porcje makronu soba
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżo startego imbiru
1/4 szklanki sosu sojowego
2 łyżki wody
1/2 łyżki miodu
1/2 czerwonej cebuli
1 żółta papryka
1 średniej wielkości cukinia
2 łyżki sezamu
Makaron gotujemy według informacji na opakowaniu.
Cebulę kroimy w cienkie piórka. Paprykę oczyszczamy i kroimy w cieknie plastry, a następnie na pół w poprzek.
Cukinię kroimy wzdłuż w plastry grubości około 5mm i na ukos w cieniutkie zapałki.
W woku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy czosnek z imbirem. Dodajemy sos sojowy, wodę oraz miód, mieszamy wszystko i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty po czym wrzucamy cebulę i paprykę. Gotujemy, aż zmiękną, przez 3 minuty. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i gotujemy kolejne 2 minuty.
Do woka z warzywami dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy, by wymieszać wszystkie składniki. Sos powinien prawie w całości odparować. W razie potrzeby dodajemy wodę lub miód do smaku. Danie posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Swietny makaron. Bardzo lubie sobe ale dawno juz jej nie jadlam... Pozwolisz, ze sie poczestuje Korniczku :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Smacznie się prezentuje i bardzo elegancko podany.:)
OdpowiedzUsuńmajko, to ja zapraszam na obiad!:)
OdpowiedzUsuńMajanko, pięknie dziękuję:)
Korniku - wyśmienite! :)
OdpowiedzUsuńMkr, dziękuję!
OdpowiedzUsuń