Składniki na 3-4 porcje
Składniki na ciasto:200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
2-3 łyżki śmietany
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
Składniki na farsz:
2 papryki (u mnie czerwona i żółta)
1 filiżanka bobu (ilość po ugotowaniu i obraniu)
1 mała cukinia pokrojona w półplasterki
3 jajka
200 ml śmietany kremówki
1 filiżanka drobno tartego Parmezanu lub Grana Padano
1/2 filiżanki listków świeżego tymianku
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, papryka słodka
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, paprykę oraz masło. Rozcieramy palcami masło z mąką i zagniatamy szybko ciasto, dodając stopniowo śmietanę. Formujemy kulę z ciasta, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Rozgrzewamy grill w piekarniku do 200 stopni. Papryki kroimy na 4 części, usuwamy gniazda nasienne, układamy na folii aluminiowej i grillujemy przez 10 - 15 minut, aż skórka zacznie czarnieć. Papryki wkładamy do foliowego woreczka, zostawiamy na kilka minut i usuwamy skórkę. Kroimy na kawałki "na kęs".
Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i obieramy z łupinek.
Ciasto wałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy. Wykładamy nim 23 cm formę na tartę. Spód nakłuwamy widelcem, wstawiamy do lodówki na 10 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę z ciastem przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy suchą fasolę lub kulki do pieczenia i pieczemy przez 10 minut, następnie zdejmujemy papier i fasolki i pieczemy przez kolejne 5 minut na złoty kolor.
W dużej misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną i serem. Mieszamy z tymiankiem, część zachowując do dekoracji. Dodajemy bób, cukinię i paprykę, doprawiamy solą oraz dużą ilością pieprzu i papryką. Masę śmietanowo-jajeczną wylewamy na podpieczony spód ciasta i pieczemy przez 25-30 minut, aż wierzch się zarumieni. Posypujemy pozostałym tymiankiem.
Smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/
mniam! to lubie! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPiękna kolorowa taka i na pewno pyszna tarta :) Mniam,mniam:))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:*
Wygląda wspaniale i kolorowo. Na pewno jest niesamowicie pyszne!
OdpowiedzUsuńCudowne kolory!!! smak musi tez powalać. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCudowny! Chodził mi taki pomysł na quiche, a Ty go tak pięknie zmaterializowałaś, w dodatku z moim ukochanym bobem!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Niebieska Pistacjo, dzięki!
OdpowiedzUsuńAsix, bardzo się cieszę, bo i ja lubię:)
MAjanko, dziękuję!
Mikimamo, nam smakowało bardzo:)
Wiwewióro, właśnie po to jest lato, by robić takie kolorwe dania, prawda?:)
Anno-Mario, no to super, że trafiłam:) bardzo się cieszę!
Zawsze mi się podobają te niezwykłe kolory dań obiadowych w Twoich przepisach. Cała feeria - smaków i wspomnianych kolorów ;-)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale.. :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda! musi być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńDlaczego tak kusisz.. <3 Mniam-mniam!
OdpowiedzUsuńArven, pięknie Ci dziękuję za te miłe słowa!
OdpowiedzUsuńshy, dziękuję!
Łyżko, jeeest:)
Panna L, oj tak troszeczkę;)
Nigdy ni mogę zapamiętać, jak 'Quiche' się czyta... ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
maniu, czyta się "kisz" ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Ale cudownie zielony ten kisz! To taka optymistyczna tarta, jeśli ktoś lubi bób to na pewno ma działania podobne do czekolady :)
OdpowiedzUsuńburczymiwbrzuchu, heh, ja tam wolę czekoladę mimo wszystko;)
OdpowiedzUsuńwspaniala propozycja, słodycz papryki razem z bobem. Rewelacja! Dodaję do must try :) Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńVanillo, bardzo się cieszę i polecam:)
OdpowiedzUsuń