Składniki na 4 porcje
500 g makaronu tagiatelle
200 g filetu z łososia
1,5 szklanki śmietany 18%
125 ml białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
kilka łyżek świeżo posiekanego szczypiorku
Makaron gotujemy al dente.
Filety płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło i oliwę, podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy pokrojonego łososia, a kiedy się zrumieni podlewamy go winem. Gotujemy na mocnym ogniu, aby alkohol odparował,po czym dodajemy śmietanę. Doprawiamy przyprawami, gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje.
Rybę z sosem łączymy z ugotowanym makaronem, mieszamy, by sos oblepił nitki i przekładamy na talerze. Posypujemy po wierzchu szczypiorkiem.
Z łososiem mam podobnie. Czyli coś idealnego dla mnie ;).
OdpowiedzUsuńZdjęcia są już takie wiosenne !
Uwielbiam! I makaron w takiej wersji i samego lososia. Robilam kiedys takie danie tylko zamiast szczypiorku dodalam koperek. I jak dla mnie losos moze zdominowac cale danie :))
OdpowiedzUsuńUsciski Korniczku.
Lubię łososia bardzo, dlatego skorzystam w Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wiosennie!
o tak! swietne polaczenie! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja. Połączenie łososia z czosnkiem, szczypiorkiem i śmietanowym sosem ....zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńhttp://wrotkaonline.blox.pl/html
a za mną ostatnio chodzi makaron, a ten twój mmm... wygląda przepysznie, myślisz, że jeśli zrezygnuję z łososia i wina, będzie to zjadliwe? :)
OdpowiedzUsuńHolgo, nie wiem co z tą rybą jest nie tak;)
OdpowiedzUsuńale danie polecam!
Majeczko, ja jednak zostanę przy szczypiorku, koperek to nie dla mnie;)
buziole ślę!
Werando Pełna Słońca, bardzo się cieszę i życzę smacznego;)
Cudawianki, a jak, pewnie że świetne;)
Joanno, bardzo dziękuję!
M. bez wina to bez problemu można zrezygnować, ale bez łososia to będzie trochę mało. chyba że dodać jakieś inne składniki, które pasowałyby do sosu. może kurczak?
Ihaaaaaa :)))
OdpowiedzUsuńUwielbianm!! Co prawda wolę z ryżem, ale łosoś zawsze i wszędzie ;))))
Pyszne smaki :)
OdpowiedzUsuńTaki makaron to wspaniały smakołyk. Uwielbiam go robić i jeść, bo prosty i szybki i wyborny :)
OdpowiedzUsuńOd wieków nie jadłam łososia! Rozbudziłaś we mnie na niego ochotę. I myślę, że ona nie przejdzie tak sama z siebie... ;))
OdpowiedzUsuńJuż mi smakuje :) Przepis zapisuję do wypróbowania
OdpowiedzUsuńPoleczko, no ja za ryżem akurat niebardzo, ale i tak pewnie byłoby pysznie:)
OdpowiedzUsuńMniamuśne, baardzo!
Tili, podpisuję się pod Twoimi słowami:)
Oliwko, to życzę smacznego jak już ochota przerodzi się w danie!
Kulinarna-smaki, bardzo się cieszę:)
z lososiem to chetnie bym zjadla:)
OdpowiedzUsuńPyszności! I to z łososiem, którego uwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńAgo, jest smakowite:)
OdpowiedzUsuńMajanko, cieszę się, że Ci się podoba:)
bardzo apetyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńKorniku - jak dla mnie - danie ideał :) i właśnie zdałam sobie sprawę, że ostatnio to najczęściej wędzonego jadłam łososia, pora na filet!
OdpowiedzUsuńKuszące zdjęcia!
Wykrywaczu smaku, dziękuję!
OdpowiedzUsuńAmarantko, ja zdecydowanie jestem za filetem;) bardzo się cieszę, że Ci się podoba to danie:)
Pozdrówki!
Czy Pani wydaje obiady na wynos? Chętnie bym podjechała po małą porcyjkę.
OdpowiedzUsuńa za mną ostatnio chodzi sos czosnkowy ;-)))) a ryb nigdy za wiele.
OdpowiedzUsuńprzeraża mnie trochę kaloryczność dania, ale hmmm... czasami wypadałoby zjeść jak człowiek :D
Łososi uwielbiam :) Zapisuję przepis i wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńLo, małą? ja już Ci odpowiednio dużą przygotuję:)
OdpowiedzUsuńZuzo, aj tam, raz na jakiś czas można sobie pozwolić. albo zmniejszyć ilość śmietany;)
Ka.wo, bardzo się cieszę i smacznego:)
....klasyka.....czyli pysznosci :):)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Gosiu, potwierdzam:)
OdpowiedzUsuńPozdrówki!
wygląda pysznie! do wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuńJukejko, bardzo się cieszę, smacznego!
OdpowiedzUsuń