Składniki na około 30 scones
1 1/2 łyżki skórki z cytryny drobno startej
2 1/2 szklanki mąki pszennej (562 g)
1/2 szklanki cukru (112 g)
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
85 g zimnego masła pokrojonego w kawałki
1 1/4 szklanki suszonej żurawiny (280 g)
1 jajko
1 żółtko
1/2 szklanki kremówki (w oryginale szklanka heavy cream)
Przy pomocy robota kuchennego mieszamy: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, skórkę z cytryny i masło. Następnie dosypujemy żurawinę i łączymy z resztą składników. W mniejszej miseczce umieszczamy roztrzepane jajko, żółtko i śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy. Tak otrzymaną masę dodajemy do pierwszej miski, dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto.
Przekładamy ciasto na lekko omączony blat, rozwałkowujemy na grubość 2 cm i za pomocą szklanki lub foremki wykrawamy kółka.
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
85 g zimnego masła pokrojonego w kawałki
1 1/4 szklanki suszonej żurawiny (280 g)
1 jajko
1 żółtko
1/2 szklanki kremówki (w oryginale szklanka heavy cream)
Przy pomocy robota kuchennego mieszamy: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, skórkę z cytryny i masło. Następnie dosypujemy żurawinę i łączymy z resztą składników. W mniejszej miseczce umieszczamy roztrzepane jajko, żółtko i śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy. Tak otrzymaną masę dodajemy do pierwszej miski, dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto.
Przekładamy ciasto na lekko omączony blat, rozwałkowujemy na grubość 2 cm i za pomocą szklanki lub foremki wykrawamy kółka.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 15-20 minut lub do momentu, aż scones będą złociste z wierzchu. Podawać ciepłe z dżemem, serkiem lub same.
Scones można zamrażać, przechowując każdy z nich w oddzielnym plastikowym woreczku.
Wyglądają niezwykle, kusząco, pysznie :))))
OdpowiedzUsuńsuper przepis, bo lubię i cytrynę, i żurawinę! akurat trochę suszonej żurawiny mam w szafce, więc i u mnie wkrótce coś z nią się pojawi :)
OdpowiedzUsuńIvon, są pyszne:) to znaczy były pyszne:)
OdpowiedzUsuńGwiazdko, czekam zatem, będę obserwować:)