Budyń waniliowy z sosem wiśniowym

poniedziałek, 19 października 2009

Budyń waniliowy z sosem wiśniowym

Jestem przeziębiona i trwa to już od ponad 2 tygodni. Dziś pół dnia przespałam, drugą część miałam poświęcić na napisanie pracy na jutrzejsze zajęcia. Traf chciał, że zajęcia zostały odwołane. Trzeba było wykorzystać czas i mimo stanu podgorączkowego, który uparcie nie chce mnie opuścić, ruszyłam do kuchni. Naszła mnie ochota na ciepły, kremowy budyń. I dodatkowo z jakimś owocowym syropem. Potrzebna była chwila, by wyczarować deser na leniwe popołudnie.

Składniki na 4 porcje

Składniki na budyń:
litr mleka
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
8 łyżek mąki pszennej
łyżeczka masła

Składniki na sos:
3/4 szklanki wiśni z kompotu
1/2 szklanki kompotu wiśniowego
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka cukru
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

3 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, gotujemy. W pozostałej ilości mleka rozpuszczamy mąkę, bardzo dokładnie mieszamy, by uniknąć powstania grudek (najlepiej wsypywać mąkę stopniowo). Gdy mleko w rondelku się zagotuje, zmniejszamy gaz i wlewamy mleko z mąką, dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i gotujemy przez 5 minut. Przelewamy do miseczek.

Wiśnie, kompot, sok z cytryny i cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru. W szklance rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną z 2 łyżeczkami wody i powoli wlewamy do wiśni. Gotujemy chwilę, by sos zgęstniał. Wiśnie wraz z sosem wlewamy na budyń.
Smaczne na ciepło i zimno.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!