Kotleciki rybne

sobota, 24 października 2009

Kotleciki rybne

Praktycznie w każdy piątek mamy na obiad nudną rybę smażoną w panierce z ziemniakami i kapustą kwaszoną. Że ryba jest smaczna i zdrowa, to wiemy, ale ile można ją jeść w tej samej formie?! Dla odmiany postanowiłam zrobić kotleciki rybne i peperonatę.

Składniki na 12 kotlecików

600 g filetów z ryby już rozmorożonych (u mnie panga)
1 1/2 szklanki mleka
sok i skórka z 1/2 limonki
1/3 szklanki tartej bułki
jedna czerwstwa kajzerka namoczona w ciepłej wodzie
po łyżeczce: słodkiej papryki, mielonego kuminu i kolendry, garam masali
sól, pieprz
1 jajko, roztrzepane
1 cebula, drobno posiekana
Dodatkowo:
olej do smażenia

Rozmrożone filety kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka lub naczynia żaroodpornego, zalewamy mlekiem, by zakryć całość i gotujemy do miękkości, często mieszając, by ryba nie przywarła do dna. Odsączamy na sitku (mleko nie będzie nam potrzebne) i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy przyprawy i mieszamy.

Cebulę podsmażamy na złoto na oliwie, zostawiamy do wystygnięcia, a następnie dodajemy do ryby wraz z tartą bułką, odsączoną i pokruszoną kajzerką, jajkiem, skórką i sokiem z limonki. Całość dobrze mieszamy, by skłądniki połączyły się.

Z masy formujemy kotleciki , smażymy na złoto na oleju wymieszanym z masłem. Podajemy z peperonatą.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!