![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9WiGXSyhHQXHpf7gNxRn2-LhFR4FsqXWc5lXjUZNqCBHxSXOTcbvMn6hEjZtSP-N01h0vgYJvMgu2nSn1BusnOYn5onsBwdzrSARG-PZ8ZC_BvQtFfjg7OHJVlwX8MS9tKBIfXlXw7CI/s320/dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki_fantazyjne2.jpg)
500 g mąki pszennej
2 1/2 łyżeczki suchych drożdży (dałam 24 g świeżych)
70 g cukru
260 g mleka
1 średnie jajko
50 g masła
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
500 g serka waniliowego
Wszystkie składniki z wyjątkiem masła wyrabiamy robotem kuchennym. Masło dodajemy, gdy ciasto odstawać będzie od ścianek miski, dokładnie mieszamy całość. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Wyrośniete ciasto wykładamy na blat posypany mąką, odgazowujemy, skłądamy ciasto 3-4 razy. Formujemy kulę i odkładamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 15 części, z których formujemy kulki i zostawiamy je pod przykryciem na następne 25 minut.
Każdą kulkę wałkujemy na placek wielkości 10 x 14 cm. (Ja zrobiłam ciasto z połowy składników, powstało mi 12 kulek ciasta i każdą kulkę dzieliłam na 2 i tak miałam 24 mniejsze bułeczki, idealne na dwa kęsy).
W górnej części (zostawiając kilka milimetrów brzegu) rozsmarowujemy nadzienie, natomiast dolną nacinamy w paski, by przypominały one grzebień.
Górną połowę placka zawijamy, by w środku znajdowało się nadzienie, dobrze dociskamy. Obwijamy część z nadzieniem "zębami" grzebienia, żeby bułka trzymała kształt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgsi2HrYSOrhTL0Q7opZbYrbj9_4J54fktA-mzKF_7eSNO3ZzlqhlVEo8LvjnGJLSKzcVqZxGCMhf5dB9v1RSK4LGt_nomCPr4MkncXfTV8YXW5D9zCLHgAUu3n6J32fZjP3TGQ81-4oOY/s320/dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki_fantazyjne.jpg)
Rzeczywiście piękne, trudno się nie zgodzić ;) I to serowe nadzienie...
OdpowiedzUsuń