Zupa ziemniaczano-soczewicowa z pomarańczą i szafranem

niedziela, 25 października 2009

Zupa ziemniaczano-soczewicowa z pomarańczą i szafranem

Dość nietypowe połączenie: ziemniaki, pomarańcz, szafran i soczewica. Ale jakie to zaskakująco smaczne połączenie! Gęsta i sycąca zupa na szare jesienne dni. Przepis znaleziony tu.


Składniki na 4 porcje

3 duże ziemniaki
120 ml czerwonej soczewicy
1 cebula

pieprz chilli w proszku

szczypta szafranu

1 pomarańcz

850 ml bulionu warzywnego

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę i smażymy w dużym garnku z rozgrzaną oliwą z oliwek, dodając szczyptę chilli, aż cebulka się zeszkli.
Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę, dorzucamy do garnka i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy soczewicę, cały czas mieszamy. Po około minucie dolewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu przez 20-30 minut.

Dodajemy szafran i dusimy całość, aż soczewica będzie miękka i lekko rozgotowana. Całość miksujemy blenderem, by zupa była gęsta i kremowa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy, chwilę gotujemy na wolnym ogniu i podajemy.

4 komentarze

  1. bardzo smakowicie wygląda ta zupa.takiej wersji zupy z soczewicy nie znam - napewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Paproszku, zupa bardziej ziemniaczana niż soczewicowa, ale bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiele razy gotowałam zupę z soczewicy wg tego przepisu. Mój dotychczasowy poszedł w odstawkę:) Wolę tylko bez miksowania. Wtedy jest bardziej "soczewicowa", niż "ziemniakowa" w smaku.Zupa wyśmienita i błyskawiczna w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Paproszku, niezmiernie mi miło:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!