Składniki na ciasto w keksówce o wymiarach 22x9 cm
125 g roztopionego masła
2 jajka
200 g cukru białego lub brązowego
2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3 banany roztarte widelcem na papkę
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
125 g orzechów włoskich
Dodatkowo:
pół banana pokrojonego w plasterki
łyżeczka masła roztopionego
łyżeczka brązowego cukru
Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera, aż będzie kremową masą. Stopniowo dodajemy po jajku, cały czas miksując.
W oddzielnej misce umieszczamy wszystkie pozostałe suche składniki: mąkę, sodę, sól oraz ekstrakt. Mieszamy i dodajemy do masy jajecznej, całość miksujemy. Dodajemy roztarte banany i orzechy, łączymy składniki przy pomocy łyżki.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na wierzch układamy banany w plasterkach, smarujemy je roztopionym masłem i posypujemy brązowym cukrem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut lub suchego patyczka. Jeśli wierzch będzie sie zbyt mocno rumienił, należy przyjryć ciasto papierem do pieczenia.
ja od zawsze uwielbiam Twoje zdjęcia
OdpowiedzUsuńmają w sobie tyle delikatności
a już tym bardziej lubię to co fotografujesz
Ojej, nawet nie wiesz jak miło mi to czytać. Bardzo Ci Asiu dziękuję za te słowa.
OdpowiedzUsuń