Ciasto bananowe

niedziela, 11 października 2009

Ciasto bananowe

Zajęcia z fotografii, które polegają na siedzeniu przy komputerze i nauce programów graficznych, to nie lada wyzwanie. Wysiedzieć 3 godziny przy internecie i nie zajrzeć na ani jednego bloga kulinarnego to rzecz niemożliwa, zaręczam. Przez pierwszą połowę zajęć byłam twarda, skapitulowałam po przerwie i trafiłam między innymi tu. Oto jeden z efektów "nauki" Corel Draw;)

Składniki na ciasto w keksówce o wymiarach 22x9 cm

125 g roztopionego masła
2 jajka
200 g cukru białego lub brązowego
2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3 banany roztarte widelcem na papkę
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
125 g orzechów włoskich

Dodatkowo:
pół banana pokrojonego w plasterki
łyżeczka masła roztopionego
łyżeczka brązowego cukru

Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera, aż będzie kremową masą. Stopniowo dodajemy po jajku, cały czas miksując.
W oddzielnej misce umieszczamy wszystkie pozostałe suche składniki: mąkę, sodę, sól oraz ekstrakt. Mieszamy i dodajemy do masy jajecznej, całość miksujemy. Dodajemy roztarte banany i orzechy, łączymy składniki przy pomocy łyżki.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na wierzch układamy banany w plasterkach, smarujemy je roztopionym masłem i posypujemy brązowym cukrem.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut lub suchego patyczka. Jeśli wierzch będzie sie zbyt mocno rumienił, należy przyjryć ciasto papierem do pieczenia.

2 komentarze

  1. ja od zawsze uwielbiam Twoje zdjęcia
    mają w sobie tyle delikatności
    a już tym bardziej lubię to co fotografujesz

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, nawet nie wiesz jak miło mi to czytać. Bardzo Ci Asiu dziękuję za te słowa.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!