Składniki na 26 ciastek
150 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru
20 g białego cukru
300 g mąki
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
120 g M&M'sów z czekoladą
Mąkę mieszamy z sodą i solą, przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy. Do masy jajecznej wsypujemy po łyżce przygotowanych sypkich składników nie przerywając ubijania. Odkładamy 1/4 m&m'sów a resztę siekamy na połówki lub ćwiartki, wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Ciasto wstawiamy do lodówki na 15 - 30minut. Po tym czasie, za pomocą dużej i małej łyżki maczanych w ciepłej wodzie, formujemy placuszki, które lekko spłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każde ciastko lekko wciskamy po 3 m&m'sy. Pieczemy 12 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu czekamy około 5 minut by ciastka zastygły i przekładamy je na kratkę do całkowitego wtstygnięcia.
śliczne...kurcze ja też próbowałam zrobić i mi się rozpłyneły buuu:(:(
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wyglądają niezwykle uroczo ;) Nigdy nie przepadałam z m&m'sami ale w ciasteczkach na pewno są przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają slicznie. Takie kolorowe ;)
OdpowiedzUsuńChociaż nie lubię m&m, to za namową Edytki zrobiłam i nie żałowałam, chociaż fanatykiem tych słodkości w dalszym ciągu być nie potrafię a to za sprawą tych słonych cukierków. Z mlekiem były pyszne :)
OdpowiedzUsuńIzo, mi też powoli zaczęły się rozpływać, skorupki im popękaly. ale jest ok.
OdpowiedzUsuńDziwnograju, mi smakowały, bo ciasteczka kruche i gdzieniegdzie czekoladowe m&m'sowe wysepki:)
Emmo, i smaczne są:)
Szarlotku, Twoje ciasteczka na zdjęciach wyszły idealne, groszki nie rozpłynęły się i są takie kształtne. Chylę czoła:)
ale kolorowe . fajne
OdpowiedzUsuń