Ciasteczka z czekoladowym oczkiem

niedziela, 18 października 2009

Ciasteczka z czekoladowym oczkiem

Zazwyczaj ciastka piekę na Boże Narodzenie, ale naszła mnie ochota, żeby upichcić coś słodkiego do przekąszenia. Wprowadziłam się tym samym w świąteczny klimat i już nie mogę się doczekać świątecznych wypieków. Odrobinę zmodyfikowany przepis Kasi.


Składniki na około 25 ciasteczek

Składniki na ciasto:
110 g masła w temperaturze pokojowej
175 g mąki pszennej
70 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szczypta soli

Składniki na wypełnienie:
60 g gorzkiej czekolady
25 g masła
1 łyżka miodu
kropla aromatu pomarańczowego
łyżeczka skórki startej z pomarańczy

Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy lub wyrabiamy mikserem. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około godzinę. Z ciasta formujemy kulki odrobinę mniejsze niż orzech włoski. Przekłądamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm.
Wkładamy blachę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy 7-8 minut, a następnie wyjmujemy blachę i robimy w ciasteczkach zagłębienia. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy kolejne 5-7 minut, by były złociste. Wyjmujemy z piekarnika i wypełniamy zagłębienia masą czekoladową.

Czekoladę, miód, masło, aromat i skórkę pomarańczową umieszczamy w misce i topimy w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia wypełniamy ciasteczka. Gotowe ciasteczka studzimy na kratce.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!