Peperonata

sobota, 24 października 2009

Peperonata

Peperonata to dla mnie warzywa idealne na jesienne dni. Nie dość że kolorowe, to jeszcze z mnóstwem witamin i rozgrzewające. Przepis znalazłam w książce "Z kuchennej półeczki: kuchnia wegetariańska".

Składniki na 4 porcje

4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
po 1 czerwonej, zielonej i żółtej paprce pokrojonych w paski
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
puszka krojonych pomidorów bez sosu
2 łyżki świeżej koledry, posiekanej
3 łyżki czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
sól i pieprz do smaku

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut, aż cebula zacznie nabierać złocistego koloru. Dodajemy pokrojone papryki i czosnek, dusić 3-4 minuty. Następnie wrzucamy pomidory i kolendrę, dodajemy sól i pieprz do smaku. Patelnię przykrywamy pokrywką, dusimy warzywa na małym ogniu około 30 minut, aż cały płyn z patelni wyparuje. Od czasu do czasu trzeba warzywa wymieszać, by podczas duszenia nie przywarły do dna patelni.

Na sam koniec dorzucamy posiekane oliwki, mieszamy i podajemy.
Przepyszna w połączeniu z kotlecikami rybnymi.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!