Scones cytrynowo-żurawinowe

piątek, 23 października 2009

Scones cytrynowo-żurawinowe

To moje pierwsze scones. Natrafiłam na nie tu, poszukując jak zwykle przepisu na coś zupełnie innego. Jednak mojej rodzinie nie przypadły do gustu jako śniadaniowe bułeczki, traktowali je bardziej jak ciastka. Niezależnie od tego, jak jedzone, są bardzo smaczne. Robiłam z połowy poniższych składników i wyszło mi 16 scones.


Składniki na około 30 scones

1 1/2 łyżki skórki z cytryny drobno startej
2 1/2 szklanki mąki pszennej (562 g)
1/2 szklanki cukru (112 g)
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
85 g zimnego masła pokrojonego w kawałki
1 1/4 szklanki suszonej żurawiny (280 g)
1 jajko
1 żółtko
1/2 szklanki kremówki (w oryginale szklanka heavy cream)

Przy pomocy robota kuchennego mieszamy: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, skórkę z cytryny i masło. Następnie dosypujemy żurawinę i łączymy z resztą składników. W mniejszej miseczce umieszczamy roztrzepane jajko, żółtko i śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy. Tak otrzymaną masę dodajemy do pierwszej miski, dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto.
Przekładamy ciasto na lekko omączony blat, rozwałkowujemy na grubość 2 cm i za pomocą szklanki lub foremki wykrawamy kółka.

Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 15-20 minut lub do momentu, aż scones będą złociste z wierzchu. Podawać ciepłe z dżemem, serkiem lub same.
Scones można zamrażać, przechowując każdy z nich w oddzielnym plastikowym woreczku.

3 komentarze

  1. Wyglądają niezwykle, kusząco, pysznie :))))

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis, bo lubię i cytrynę, i żurawinę! akurat trochę suszonej żurawiny mam w szafce, więc i u mnie wkrótce coś z nią się pojawi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ivon, są pyszne:) to znaczy były pyszne:)

    Gwiazdko, czekam zatem, będę obserwować:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!