Ciasto ucierane z truskawkami - składniki na tortownicę o średnicy 21 cm
200 g masła160 g cukru
4 jajka
1.5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 g truskawek
cukier puder do posypania
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasna puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, dodając kolejne, aż poprzednie połączy się z masłem.
Cały czas ucierając, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewamy ekstrakt i miksujemy do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem i wyrównujemy wierzch.
Truskawki kroimy na pół, oprószamy mąką pszenną i układamy na wierzchu ciasta, delikatnie dociskając owoce w ciasto.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Po wystudzeniu ciasto ucierane z truskawkami posypujemy cukrem pudrem.
Pyszny deser :)
OdpowiedzUsuńmniam! pysznie Ci się utarło! u mnie dzisiaj drożdżowe z truskawami i budyniem :)
OdpowiedzUsuń